Krossfire - опит за летене

23 май 2012 в 15:03 3444 0

Krossfire
Krossfire

Автор: Емил Братанов

Дойде време в Рокателието в OFFRoad Radio да отлеем една истинска Музикална кутия с материал от „доменните пещи”. След повече от 10-летие в лоното на праведния хевиметъл, с дебютен албум зад гърба им и договор с немски лейбъл, който го пусна в световно обръщение в самото начало на тази година, те могат да се похвалят със солидни участия на родната клубна сцена и впечатляващи отзиви в западни музикални медии. Независимо дали ще трасираме „кръстосания им огън” нейде над тепетата на Пълдин, трябва обективно да отбележим, че „опитите им за летене” – репетирани в България – са успешни и вече прицелени към международна сцена и прием. Групата е KROSSFIRE.

В началото, както често се получава, е ентусиазъм и членски трансформации. Двамата Жоро-вци /китарист и басист/ и Спас /ударник/, заедно с присъединилите си Захари /вокал/ и Никола /също китарист/, създават през далечната вече 2001 г. в Пловдив бандата и започват да търсят своето място под прожекторите на родната сцена. Разбира се, в началото, са клубовете. Трупат опит, репертоар, приятелите им ги следват въодушевени и верни и само след година… идва времето на промените. Един по бизнес дела, друг заради военна служба, привикват се други навити за групата; после пък някои дори се завръщат. През 2003/2004-та Захари сдава микрофона и вокалните отговорности поема Димо Петков /екс-"Rappel Rack"/. Обаче пък се появява признанието и звездния шанс.

Обажда им се Албена Цолова (SinBSin / EAST METAL RECORDS) с предизвикателството да забият като „съпорт-банда” на лайфа на пауър-метъл легендите "JAG PANZER". Датата е знаменателна за момчетата. Групата подгрява на 8 ноември 2005 г. близо час в клуб "Fans", но изпълнението им, натрупаните умения, амбицията и искрената емоция, която се лее с музиката им – май вече ги е направила звезди. Във всеки случай, лайфът им може да се окачестви като самостоятелна изява пред заинтересована и активна публика, която им отвръща с довереие и подкрепа.

На следваща година в Пловдив подгряват и австрийците от "Pungent Stench". А в края на по-следващата заменят едната китара с клавирите на Петър. И решават, че са натрупали достатъчно за да влязат в студио и да проверят в тези условия продукцията и таланта си. Krossfire записват песента "Angels Cry", а след нея и "Touch Of Destiny". Записите са направени в "F.1 Sound Студио", Пловдив, с тонрежисьор Васил Вълчев. Така „съдбовното докосване” се превръща в първия им сингъл. Благодарение на все по-отварящия се и за музикално-фенски комуникации свят, работата им се чува и харесва не само у нас; събира добори медийни отзиви и в наши и в чужди издания. Следва един концерт, превърнат в DVD на групата и… вече идваме до едни съвсем близки времена, в които Krossfire – успоредно с увеличаващите се клубни участия и покани по мотосъбори в родината, трупат равноускорително „точки” навън.

През юни 2009 г., песента "Touch Of Destiny" участва в компилацията на немското списание "Heavy". Парчето е ситуирано на първо място в диска, което дава голямо предимство; естествено е със слагането на сидито в устройството, всеки да започне именно от Трак № 1! Кратка информация и снимка на групата са публикувани в списанието, заедно с информация за останалите банди за компилацията. По този начин „влизат” и на фестивала "Bang Your Head!", който минава в град Балинген в края на юни. А в началото на 2010-та от списание "HEAVY" правят интервю с Георги Кушев и Димо Петков, което излиза в априлския брой. Ревю на сингъла пък е публикувано в юлския 28-ми брой на авторитетното списание "Rock Hard". Трябва да става ясно, че западняците, които са преситени с всякакви музикални творения, експерименти и продукция, едва ли просто „ей-така” ще обърнат внимание на непознатите нашенци. Добрата подготовка и /в този случай, оправдано/ текстовете на английски, преливането на похвати от няколко жанра в „метъла” – обусловени тук и от техничната китара и от присъствието на мощни клавишни, плюс автентичното и със „собствена бленда” поднасяне на вокалите; всичко това простичко определя интереса на западняците към групата от изтока.

В края на 2010-та до пролетта на 2011-та Krossfire записват дебютния си албум "Опит за летене" отново в "Студио F.1 Sound" в Пловдив, но след това го мастерират в "Master Vargas Studio" в Ню Йорк, САЩ. Албумът е издаден на 15 май 2011 г.. Момчетата се решават и осъществяват впечатляващ тур за представянето му из страната с повече от 30 лайфа и това наистина ги прави познати и още по-близки до феновете им. Идва поредното признание с подписването на договор с немската компания "PURE STEEL RECORDS", които в края на януари тази година го правят световно достояние. И някои от последните им изяви на живо – в Солун /но, разбира се, и у нас/.

Разпрострях се повече в историята на групата, но днешните формации – въпреки уж да имат повече информационни възможности и технологии да станат известни, у нас творят в една обстановка на позагубени позиции и съвсем изтъняла /да не кажа: скъсана/ нишка на приемствеността с колегите си от поколението преди и ученическото, идващо след тях. Ако пък, самите те са още в границите на „тийн-рок мераците”, става още по-трудно. Когато са започвали преди 11 години, Krossfire просто няма как да не са били под кръстосания огън на амбициите си и собствените си виждания – сблъскани с реалността: как да успеят по пътя, който си избират. Извървяли са много по-голямо разстояние, отколкото е от Пловдив до столицата. Развили са се. След бума на шумния метъл от края на 80-те, продължил поне едно десетилетие и заглъхнал с кризата в ценностите и изкуството у нас, а и в някак притъпения ентусиазъм и новото настъпление на естрадата и една „музика на новобогаташите” /да й казвам името/ - тяхното, а и на повечето им колеги от съвременната сцена – е ентусиазирано, но нелеко „завръщане”. С опит и премерени заемки от най-актуалните течения в световната рокмузика, но облагородени било с чисто наш етнокорен, или със самобитен „прочит” и „представяне”, те отново – както преди 20 години, май започват от „началото”. И са също толкова упорити, талантливи и решени да запишат имената си в „БГ-рокхрониката”.

Напоследък в „Музикалната кутия” гостуват групи, които имат зад гърба си 10-годишна работа и борба с проблемите от всякакво естество. С по един албум, издаден преди година-две. И вече с вярата, че им е дошло времето. Това е симптоматично за днешната българска роксцена. И миналото показва, че рано или късно, ще постигнат своето. Krossfire са между споменатите. Дали пък, след година-две-три, няма да се налага да си ги внасяме отвън?

Довечера от 19.00 ч., на фона на инфарктен мач от родния шампионат и ден след земетресение, ще се срещнем с тях в поредната „Музикална кутия” в ОФФРОУД Радио.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!