Кристофър Толкин - синът на великия Дж. Р. Р. Толкин, почина на 95

OFFNews 17 януари 2020 в 14:43 5502 0

Снимка Youtube

Кристофър Толкин, син на автора на "Властелинът на пръстените" Джон Р. Р. Толкин, почина на 95 години, предаде Си Ен Ен, позовавайки се на "Толкинското общество". 

Кристофър е третият и най-малък син на Джон Р. Р. Толкин. Роден е в Лийдс, Англия, през ноември 1924 година. Още като дете той, заедно с братята си, се запалва по фантастичния свят, сътворен от неговия баща. Именно за синовете си Джон Толкин пише "Хобит", а след това и "Властелинът на пръстените". Кристофър редактира част от творбите на баща си, като след смъртта му публикува негови незавършени произведения, допълвайки ги с бележки и с неиздадени ръкописи. Успява да завърши и да публикува през 1973 година книгата "Силмарилион" - сборник от митове и легенди за Средната земя. Също така редактира приказки на баща си до 2018 година. 

Кристофър Толкин рисува картите за Средната земя от поредицата "Властелинът на пръстените", които читателите използват през годините, докато пътуват заедно с хобита Фродо Бегинс. Според литературоведи без участието на Кристофър любителите на Толкин-старши биха се лиши от възможността да прочетат най-малко 4 от произведенията на великия писател. 

Също като баща си, Кристофър отдава много години от своята кариера на Оксфордския университет. През 2016 е удостоен с медала "Бодли" на Бодлиевата изследователска библиотека заради своя принос към литературата.

Историята от "Властелинът на пръстените" достига върха на своята популярност след излизането на екран на филмите, заснети по мотиви на класическата трилогия. Но Кристофър Толкин остава недоволен от екранизацията на новозеландския режисьор Питър Джаксън. През 2012 г. в интервю за френския вестник "Монд" той разкритикува филмите. Според него те не са могли да съхранят същността и красотата на книгите на баща му. По думите на Кристофър авторите на екранизациите са "опустошили книгата, като са направили от нея екшън за подрастващи на възраст от 15 до 25 години". 

В изявление Кристофър посочва, че започва да помага на Джон Р. Р. Толкин още на 5-годишна възраст, като слуша приказки преди лягане и улавя несъответствията в тях. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови