Концерт - спектакъл в Борисовата градина отбелязва 170 години от рождението на Вазов

Арх. Пламен Мирянов ще чете стихове на поета

OFFNews Последна промяна на 09 юли 2020 в 13:31 2779 0

Днес отбелязваме 170 години от рождението на Иван Вазов. В София са планирани поредица от събития за юбилея.

На лятната сцена в Борисовата градина от 20.00 ч. ще има тържествен юбилеен концерт - спектакъл. Организатор на събитието е учредената от Пламен Мирянов фондация "Нашият дом е България".

В събитието ще участват гвардейски представителен духов оркестър с диригент подполковник Ради Радев, Хорова капела с диригент Нели Трошева и солист Пламен Бейков, Рецитаторски изпълнения на Янко Лозанов, Пламен Пл. Мирянов, Галя Димитрова в акомпанимент на кавал – Живко Василев, арфа – Деница Димитрова.

„Движени от неумолим вътрешен тласък“, както казва народния поет, бихме искали да представим по достоен и красив начин най-емблематичните произведения на майстора на езика - Иван Вазов, чрез вплитане на рецитаторски изпълнения, жива музика и кинематография. Високата словесност на поета имаме за цел да възпеем чрез визуализация от художествени кадри, прожектирани на седем метров екран. Кадрите са заснети от екипа на фондация „Нашият Дом е България“, коментират от фондацията.

Пред сградата на Народния театър "Иван Вазов" се прави съвместна изложба с партньорите на честванията - БАН, Столичната община и Народния театър.

След откриването на изложбата към дома на народния поет е организирано шествие, а на балкона на сградата ще са момче и момиче, които ще произнесат стихотворенията "Аз съм българче" и "Молитва".

Крайната точка на шествието ще бъде паметникът на Иван Вазов в градинката на ул. "Раковски", където ще бъдат положени цветя и ще бъде произнесено слово от драматурга в Народния театър Мирела Иванова.

Във фоайето на Българската академия на науките, в 15.00 часа, ще бъде открита изложба на Централната библиотека на БАН. В изложбата, посветена на 170-годишнината от рождението на патриарха на българската литература, Централната библиотека на БАН представя негови произведения, съхранявани във фонда й в продължение на 150 години.

В експозицията са показани голяма част от творби на Иван Вазов, които преди да излязат като самостоятелни произведения, са публикувани на страниците на "Периодическо списание" и на "Сборник за народни умотворения", издания на Българското книжовно дружество, а впоследствие Българската академия на науките, както и първите издания на някои от тях. Ще може да се видят преводи на "Под игото" на полски език от 1895 г., на "Чичовци" - на чешки език от 1949 г., на "Под игото" - на немски език от 1918 г., на "Разкази и повести" - на немски език от 1917 г., както и издание на стихотворението "Радецки" от 1878 г., поредицата "Походна войнишка библиотека" /1917-1918/, с главен редактор проф. Иван Д. Шишманов, издавана от Щаба на действащата армия.

Централната библиотека на БАН съхранява около 1000 заглавия от разнообразното в жанрово отношение творчество на Вазов. Това са отделни произведения, творби, публикувани в периодичния печат, както и литература за него.

В 18.00 часа на Голямата сцена в Народния театър ще се състои тържествена церемония, на която ще станат известни имената на номинираните и на носителя на новоучредената награда за духовен принос на името на Иван Вазов. Партньори на честването са БАН, Столичната община, БНТ и БНР.

Знаковият Вазовед чл.-кор. на БАН Милена Цанева ще произнесе слово, посветено на Иван Вазов. Председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски ще връчи на чл.-кор. Милена Цанева Почетния знак "Марин Дринов" на БАН - за научните й изследвания на знакови имена от българската литературна класика и особено на творчеството на Иван Вазов. Публиката ще чуе думи от кмета на София Йорданка Фандъкова, от директора на театъра Мариус Донкин, както и от председателя на фондацията "Основа-та" акад. Дамян Дамянов.

На честването ще бъде показан и документалният филм "Театър по време на пандемия" на режисьора Борис Радев. В кадрите, които показват възстановки на ключови събития от историята на театъра, участват актьори от трупата, а в образа на Иван Вазов се превъплъщава актьорът Валентин Танев. Филмът ще бъде излъчен и по БНТ 1 - същата вечер, от 22.30 часа. Зрителите ще могат да видят и премиерния спектакъл "О, ти, която и да си..." от Мирела Иванова, който въвежда в лиричния любовен свят на народния поет. Режисьор е Бойка Велкова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови