''Клети създания'' е победителят на фестивала във Венеция. С филма се открива Синелибри

Японският ''Злото не съществува'' е със Сребърен лъв и голямата награда на журито

Искра Ангелова 11 септември 2023 в 12:34 1832 0

''Клети създания

Снимка ''Клети създания", плакат

''Клети създания", плакат

Приключи 80-ият кинофестивал във Венеция, Златен лъв спечели филмът „Клети създания“ на гръцкия режисьор Йоргос Лантимос.

Филмът „Клети създания“ е по едноименния роман на шотландския писател Аласдър Грей. Лантимос обясни, че му харесала същността на романа и смята, че темата му е съвременна, защото говори за свободата, за начина, по който възприемаме света, за позицията на жената и на мъжа в обществото, и за отношенията между тях.

Както OFFNews вече писа, филмът изправи на нокти зрителите си със суровите секс сцени с участието на Ема Стоун, като половината публика напусна демонстративно залата на фестивала във Венеция. Въпреки това „Клети създания“ бе класиран на първо място от италианските журналисти и от чуждестранните им колеги, акредитирани на кинофеста. Главните роли изпълняват Ема Стоун и Уилям Дефо. Българските зрители ще могат да видят филма съвсем скоро - с него ще се открие кино-литературният фестивал Синелбри. Това ще се случи на 6 октомври в зала 1 на НДК.

Със Сребърен лъв и голямата награда на журито пък бе удостоен японският режисьор Юсуке Хамагучи за филма си „Злото не съществува“.

Сребърен лъв получи и италианският филм „Аз капитан“ на режисьора Матео Гароне – една актуална тема за имиграцията от африканския континент. За най-добра актриса бе отличена Кейли Спейни, която във филма „Присила“ пресъздава моменти от живота на Елвис Пресли. Сънародникът й – американецът Питър Сарсгард получи награда за най-добър актьор за изпълнението си във филма „Памет“. Отчете се, че интересът към кинофестивала във Венеция е бил голям - с 17% повече зрители от преди година.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки