Кинофестивалът в Кан включи български филм в официалната си селекция

Българо-френската продукция 'Февруари' на Камен Калев e сред селектираните филми

OFFNews 04 юни 2020 в 09:39 3278 0

Българо-френската продукция "Февруари" с режисьор и сценарист Камен Калев влезе в официалната селекция на кинофестивала в Кан тази година.

„Февруари“ е четвъртият пълнометражен филм на Камен Калев, един от най-талантливите български млади творци, получил признанието на десетки международни фестивали в света. Той е познат на публиката в Кан още от 2005 и 2007 година, когато представя в „Седмица на критиката“ късометражните си филми „Върнете заека“ и „Лошият заек“ (в съавторство с Димитър Митовски).

Дебютният филм на Камен Калев „Източни пиеси“, както и неговият втори филм „Островът“, стартират като проекти от София Мийтингс - представяни са пред професионалисти от цял свят, за да се осигури фестивалната им кариера и световно разпространение.

И двата филма участват в Петнайседневката на режисьорите в Кан съответно през 2009 и 2011 година. През 2014 година Калев отново е в Кан като режисьор на фрагмент от филма-омнибус „Мостовете на Сараево“.

През 2020 година най-новата му творба „Февруари“ е включена в официалната селекция и отново привлича вниманието на световните киноспециалисти към България. 

Лентата е вдъхновена от неговия дядо и проследява живота на един човек - когато е 8-годишно момче, младеж на 18 години и вече като 82-годишен възрастен мъж. Главната роля играе Иван Налбантов.

Фестивалът в Кан беше анулиран тази година, заради пандемията от новия коронавирус, но излъчи своята селекция. Филми на режисьорите Уес Андерсън, Франсоа Озон и Стив Маккуин са сред избраните филми от общо 56 ленти за 2020 г., съобщи АФП.

Тази селекция показва, "че киното е живо и е било живо по време на изолацията - каза генералният директор на фестивала Тиери Фремо. - Творците в киното не са стояли със скръстени ръце, защото ни изпратиха рекордните 2067 филма. Така че те са работили, а най-малкото, което можем да направим ние, е да приемем тази работа, да гледаме филмите".

Франсоа Озон е в официалната селекция на Кан 2020 с "Лятото на 85-а", а Уес Андерсън - с "The French Dispatch".

Сред режисьорите с подбрани филми са японката Наоми Кавазе ("Истински майки"), французойката Маивен ("ДНК"), датчанинът Томас Винтенберг. Стив Маккуин участва с два фирма - "Скалата на влюбените" (Lovers Rock) и "Мангроув" (Mangrove). В селекцията е включен и филмът на Виго Мортенсен "Falling" ("Да падаш"), както и "Амонит" на Франсис Лий.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови