Кевин Спейси и Маги Джилънхол избраха най-добрия български сценарий на Jameson First Shot

OFFNews 15 септември 2016 в 17:24 6336 0

Кевин Спейси и Маги Джиленхол избраха най-добрия български сценарий на конкурса Jameson First Shot.

След дългоочаквания финал на конкурса Jameson First Shot - конкурсът за сценарий на Кевин Спейси, Trigger Street Productions и Jameson е време да споделим историята на Алеко Желязков – българският сценарист, избран от Кевин Спейси и Маги Джилънхол да посети Лос Анджелис и премиерите на трите филма-победители в конкурса.

В търсене на най-надарените и перспективни филммейкъри в света с техните завладяващи истории Trigger Street Productions и Маги Джилънхол се спряха на трима млади сценаристи и режисьори - Джейсън Перини, Камерън Троуър и Кат Ууд, чиито сценарии бяха превърнати в късометражни филми на снимачната площадка в Лос Анджелис.

Сценарият на българина Алеко Желязков бе избран за най-добър от страната ни измежду 164 подадени български произведения за участие в първото издание на конкурса у нас. Той получи страхотната възможност да бъде специален гост на филмовото студио на Кевин Спейси – Trigger Street Productions, където през изминалия месец заедно с останалите финалисти от 10-те държави участници тази година бе част от поредица от практически обучения и уъркшопи и специален гост на премиерите на трите филма победители.

В петото си издание за пръв път конкурсът бе проведен в Англия, Ирландия, Индия, Австралия, Канада, България, Южна Африка, Кения, Русия и Съединените щати.

Кино приключението за българина Алеко Желязков бе повече от интересно. Практически обучения и мастър класове по операторско майсторство, сценарно писане, музикално и аудио филмово оформление, филмов грим и специални ефекти с някои от най-големите имена в индустрията бяха само част от наситената програма на Алеко Желязков.

Българският сценарист и режисьор бе сред избраните зрители на премиерите на трите филма, реализирани в рамките на конкурса тази година, в PARAMOUNT STUDIOS, Холивуд, където имаше уникалния шанс да се срещне със самия Кевин Спейси и звездата в главната роля тази година Маги Джилънхол.

Jameson First Shot е конкурс за сценарий, в който трима щастливци получават невероятния шанс да заснемат своите произведения, превръщайки ги в късометражни филми в Trigger Street Productions с участието на голяма кино звезда в главната роля. След Кевин Спейси, Уилям Дефо, Ума Търман и Ейдриън Броуди, в главната роля тази година ще видим Маги Джилънхол.

Целта на конкурса Jameson First Shot е да даде силен старт на талантите в индустрията. Подтиква амбициозните кинаджии да бъдат смели, да пишат за това, което е истински важно за тях, да разказват историите, които искат да бъдат разказани и в крайна сметка да направят филма, който искат да направят. Jameson First Shot търси скритите професионалистите и мечтателите, хората с големи идеи и неутолимо желание да творят.

Кевин Спейси знае колко трудно може да бъде навлизането в кино индустрията. След своя успех той чувства колко важно е “да върне асансьора обратно долу”, както му е казал веднъж неговият ментор Джак Лемън. “Не е важно къде се намира някой, важно е къде може да стигне след 10 години, ако е окуражаван, мотивиран и воден”, казва Спейси.

Световният продуцент Дана Брунети (“House of cards”) вижда конкурса като възможност за кинаджиите извън Холивуд да заблестят: “Отворихме конкурса за държави от целия свят; повече държави означава повече надарени хора. Холивуд няма монопол над таланта и ние искаме да видим какво може да ни предложи светът”, казва Брунети.

Маги Джилънхол играе главната роля в тазгодишните три филма победители, избрани измежду 2771 сценария от 10 държави. Тя е известна със своя смел избор на филми - от “Дони Дарко” до “Черният рицар”.

Номинациите за Оскар за второстепенна роля в “Лудо сърце” и два Златени глобуса за главна роля в “Секретарката” и “ШериБейби” доказват нейния безспорен талант и диапазона на актьорските й възможности. Не по-малко блестяща е и на театралната сцена в скорошния ѝ дебют на Бродуей с “Истинските неща”. Последната й роля на Неса Стейн в “Благородна жена” й донася Златен глобус, номинация за наградата SAG, а в момента е номинирана за престижния приз Еми.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!