Канадско-иранският филм Лято с надежда спечели голямата награда на кинофестивала в Карлови Вари

Бенисио дел Торо получи специалната награда, а Джефри Ръш - Кристален глобус за изключителен принос

OFFNews 10 юли 2022 в 11:28 958 0

Бенисио дел Торо

Снимка Getty Images

Бенисио дел Торо бе удостоен със специланата награда на 56-ия филмов фестивал в Карлови Вари

Социалната драма на иранската режисьорка Садаф Форуги "Лято с надежда“ спечели голямата награда на 56-ия Международен филмов фестивал в Карлови Вари, Чехия, предадоха Франс прес и ДПА.

Канадско-иранската продукция разказва история за приятелство между млад плувец и неговия треньор, което обаче предизвиква критики в консервативното общество в съвременен Иран.

“Лято с надежда” е вторият пълнометражен филм на режисьорката Форуги (45 г.). Тя направи “Ава” през 2017 г .

"Живеем в свят, пълен с насилие и дискриминация. Надявам се, че нашите истории носят мир и спокойствие", заяви иранката.

Победата ѝ осигурява "Кристален глобус" и парична премия на стойност 25 000 щатски долара.

Австралийският актьор Джефри Ръш (“Блясък”, “Речта на краля”, “Карибски пирати”) бе удостоен в Карлови Вари с „Кристален глобус" за изключителния си принос към световното кино.

Със специална награда на президента на кинофестивала бяха почетени холивудският актьор Бенисио дел Торо и чешкият театрален и филмов актьор Болек Поливка.

Фестивалът в Карлови Вари е един от най-старите в Европа и е известен със спокойната си атмосфера. Тази година той се проведе от 1 до 9 юли. Организаторите съобщиха, че е имало повече от 120 хиляди зрители.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки