Как работи театърът? Поредица от събития разкрива света на актьорската игра пред деца

ОFFNews Последна промяна на 22 февруари 2018 в 16:47 2346 0

Поредица от събития за деца „Как работи театърът?“ стартира в театър „София“ от 24 февруари.

Целта на събитията е да възпитават любов към изкуството у децата чрез интерактивни събития, непринудена комуникация с тях и работа с разнообразни материали.

Темите ще бъдат:

Литература - децата ще получат информация за това как започва процеса по създаване на театралната постановка. Актьори ще разкажат какво е репетиция на маса, как се изгражда образ, как се определят характеристиките на героите - добри и лоши.  Заедно с екипа на Школа „Учи с мен“ ще бъде прочетена приказка на английски език и ще се покаже за пореден път как творчеството, изкуството и игрите преодоляват езиковите бариери.

24 февруари (събота) от 16:30 ч. - "Репетиция на маса" с актьорите Илия Виделинов и Юлиян Рачков
25 февруари (неделя) от 13:00 ч. - "Английска приказка" с школа Учи с мен

Декор и реквизит - една от най-любопитните и вълнуващи за децата демонстрации от миналата година ще се превърне в още по-незабравимо преживяване. Що е то декор и реквизит, как се строи и разваля декора, какви възможности има сцената и колко много хора се грижат за сценичната среда и промените по време на спектакъла - това са малка част от нещата, които ще събудят у децата както любопитство, така и уважение към изкуството. В специалните работилнички пък ще имат възможност сами да направят проект за декор и реквизити.

18 март (неделя) от 13:00 ч. – Демонстрация „Разваляне и строеж на декор“
24 март (събота) от 16:30 ч. – Работилничка „Направи си декор за театър“
31 март (събота) от 16:30 ч. – Работилничка „Направи си реквизит за театър“

Костюм, грим и перуки - децата ще научат най-важното и интересното за историята на театралния костюм, грим и перуки. Ще се използват рециклирани материали за направата на съвременен костюм с елементи от българската носия, като се съчетаят старото и новото. Децата ще си направят сами грим и перуки и ще участват в игри, с които да влязат в роля в зависимост от костюма си.

Хореография и сценичен бой - танците и битките с мечове са сред любимите части от детските постановките и за децата, и за техните родители. Как обаче се случват те в пълен синхрон с всичко останало в театралната постановка, безопасно и в същото време толкова ефектно - актьори с богат опит ще покажат и разкажат.

Осветление и звук - осветлението и звука са много важна част от магията на театъра и няма как в програмата да не бъде включена специална демонстрация за тях. Децата ще се запознаят с професионалната звукова и осветителна техника в един театър и ще видят как осветлението и звука помагат на актьорите. Театър на сенките и тропически дъжд чрез актьорски игри са малка част от другите изненади.

Кукли и маски - в този етап от проекта децата ще се запознаят с кукленото изкуство. Ще изработят свои кукли и маски. Ще има и демонстрация как куклите оживяват на сцената.
Програмата ще бъде допълвана постепенно.

Билетите са в продажба на касите на Театър "София", а местата са ограничени.
Цена на билет: 6 лв.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови