Известният пианист Оливие Казал с концерт на 8 януари в София

ОFFNews Последна промяна на 05 януари 2016 в 13:48 2181 0

Първият концерт на Софийската филхармония за 2016 г. отново е със световна звезда - пианиста Оливие Казал, лауреат на всички най-престижни клавирни конкурси и музикант с изключително активна и успешна концертна и звукозаписна дейност, съобщава БТА.

Мартин Пантелеев е диригент на концерта на 8 януари от 19:00 часа в зала "България". В програмата са Концерт за пиано и оркестър номер 1 от Сергей Рахманинов, Сюита опус 34 "Аладин" от Карл Нилсен, Междуактна музика към пиесата "Розамунда" от Франц Шуберт.

В красивия като музика и наситен с дълбока емоционалност концерт на Рахманинов се усеща влиянието както на руските музиканти Чайковски и Рубинщайн, така и на западните романтици - Шопен, Шуман, и може би отчасти - Григ и Лист. На моменти вече се чувства "лъвската хватка" на Рахманинов, неговият напор и енергия, според познавачи.

"Аладин" на Карл Нилсен впечатлява със своето "северно" звучене, а огромната изобретателност и богатият музикален език, които авторът използва при екзотичните танци, проправят пътя към неговата Пета симфония. Днес симфоничната сюита "Аладин" е най-често изпълняваното и любимо на публиката произведение на композитора.

Композицията на Шуберт е привлякла мнозина към света на класическата музика с дълбоката си емоционалност и образност. Смята се, че първият номер (антракт в си бемол минор) първоначално е бил замислен като финал на друга великолепна творба - "Недовършената". Това е първата музика на Шуберт за сценично произведение, приета топло от публиката.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови