Джаз триото на Крисчън Макбрайд идва в София

OFFNews 04 януари 2016 в 13:47 2434 0

Christian McBride Trio.

На 7 март от 21:00 часа в "Sofia Live Club" ще гостува “Крисчън Макбрайд Трио“ - последната формация на 41-годишния световно прочут джаз басист.

Редом с него са още двама брилянтни музиканти – пианистът Крисчън Сандс и барабанистът Юлисис Оуенс Джуниър. В този състав триото свири вече три години, като концепцията им – по собствените им думи – е „да търсят и извличат експресивна дълбочина и нюанси в подбрани изпълнения по целия свят“. За радост на джаз феновете у нас сред тези „подбрани“ места е и столицата.

Билетите са в продажба на цена от 30 лв., а в последната седмица пред концерта (1 – 7 март 2016 г.) цената ще бъде 40 лв.

Най-актуалният им запис е последният албум на триото - „Out Here“, пети проект на Макбрайд, записан за "Mack Avenue Records".

„Нашето трио е доста разнообразно – разказва Макбрайд – в основата му са хардкор суингът, блусът и традиционният американски репертоар. Част от това се дължи на факта, че Крисчън Сандс е разностранен пианист и иска да „посещава“ различни музикални територии, затова аз и Юлисис нямаме избор, освен да забиваме здрав суинг с него.“

Любопитното е, че Макбрайд, който изгрява шеметно като комета на джаз сцената още на 17 г., никога не е мислил, че ще предвожда собствено трио. Яркият му талант бързо поражда паралели с легендарния басист Рей Браун, с когото записва в началото на 90-те години в групата Superbass. Но след като Рей става негов ментор и гуру, Макбрайд избягва да води свое трио именно за да избегне неизбежните паралели с Браун, прочул се с триото на Оскар Питърсън, както и със свои последващи формации от трима музиканти.

Съдбата обаче си знае работата и през 2009 г. отсъствието на саксофониста и вибрафониста от квинтета му „Inside Straight“ принуждава Крисчън да изведе на сцената... трио – той, пианиста Питър Мартин и Юлисис Оуенс зад барабаните. Изживяването не е фатално лошо и ето – големият басист продължава да кръстосва планетата, изследвайки звука и възможностите на тази класическа джаз формация. Не спират и съвместните му проекти с имена като Пат Метени, Чик Къриа, Джон Маклафлин, а периодически Макбрайд застава начело и на своя едноименен бигбенд (с който спечели „Грами“ през 2012 г).

Със съратници като Сандс и Оуенс Макбрайд може с лекота да кръстосва целия джаз спектър – от стандартите през блус, соул и ар-енд-би вариации до кавъри на Синатра и... всичко по средата. Затова талантът на Макбрайд, твърди сериозната джаз критика, както и следата му на джаз сцената надскачат и сянката на Рей Браун, и жанровите граници. В последните си записи триото било ударило „a jazz sweet spot”, което – преведено с други думи – означава „музика за душата“.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Ивелин Михайлов: Запознах се с Николай Марков 3 месеца преди изборите