Изложба разкрива тайните на българските обекти, включени в списъка на ЮНЕСКО

ОFFNews Последна промяна на 14 май 2018 в 16:11 2236 0

На 18 май в Националния исторически музей ще бъде открита изложбата „Спасени за поколенията”, която ще разкрие повече за приносът на България за опазването на световното културно наследство.

В нея ще се представят седемте обекта на културното наследство от България, включени в Списъка на ЮНЕСКО на световното културно и природно наследство: Казанлъшката гробница, тракийската гробница при с. Свещари, старият град Несебър, Мадарският конник, Боянската църква, Скалните църкви при с. Иваново, Рилският манастир.

„Спасени за поколенията” ще бъде открита от един от доайените на българската археология - проф.д-р Мария Чичикова, изследовател на гробницата от Свещари.

Специални гости на откриването на изложбата ще бъде фолклорната група „Бистришките баби“, вписани в световното нематериално наследство на ЮНЕСКО.

Изложбата „Спасени за поколенията” има новаторски, нетрадиционен подход към представяне на обектите. По разбираеми причини те са показани изключително чрез снимков, графичен и филмов материал. Информацията е поднесена на различни нива - от кратки текстови данни, отпечатани върху експозиционните табла, през значително по-обстоятелствено представящи обектите листовки, до дикторска информация, придружаваща филми, поднесена на няколко езика – български, английски, френски, немски, италиански, руски.

Включен е модерният подход за сканиране с персонални смартфони или с таблетите на QR-кодове, отпечатани върху таблата при съответните обекти.

Специално за изложбата НИМ ще извади от своите фондове експонати, някои които се представят за първи път. Това са древногръцки и местни керамични съдове, датиращи от V-III пр. Хр., елементи от въоръжение от същото време, средновековни културни ценности от времето на извайването на Мадарския конник, ръкописи от времето на разцвета на манастирския комплекс при с. Иваново и ценности, свързани с Боянската църква и с Рилския манастир.

Особено внимание заслужава Историческата палея (преводно-компилативен книжовен паметник, в който в свободен преразказ се излага и се коментира библейската история с многобройни допълнения) от 80-90-те години на XIV в., един от малкото толкова ранни образци, заради което книгата се показва изключително рядко. В нея са включени важни исторически и философски теми, засегнати в Библията. Някои от словата и тълкованията са апокрифни.

В изложбата са включени макетите на някои от обектите на ЮНЕСКО, предоставени любезно от фондация „Созопол”.

Между тях любопитство предизвиква макетът на Рилския манастир, изработен от Пламен Игнатов за 17 години и два месеца, като за направата му са използвани 6 186 374 кибритени клечки, 360 ювелирни камъка и 100 перли.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови