Излезе продължението на "Да убиеш присмехулник" на Харпър Ли

OFFNews 14 юли 2015 в 10:50 7314 0

Снимка Independent

Продължението на "Да убиеш присмехулник" на Харпър Ли - Go Set a Watchman - бе пуснато в продажба в полунощ на 14 юли.

Изгубеният първи роман на носителката на "Пулицър" е написан през 1957 година, но излиза за първи път едва днес. Той се публикува едновременно в 70 държави. Преведен е на 7 езика. Очаква се българското издание да излезе в края на годината.

Харпър Ли, сега на 89 години, която живее в старчески дом в Алабама, публикува "Да убиеш присмехулник" през 1960 г. и романът се превръща в бестселър, който е определян като "най-добрия роман на XX век" (сп. Library Journal) и "най-добрия роман на всички времена" във Великобритания. Въпреки това до днес Ли не публикува друг роман. Пред приятели тя споделя, че никога не би могла да напише друг роман, пише The New York Times.

Много от героите в Go Set a Watchman са същите, а действието се развива 20 години по-късно.

Досега от "Да убиеш присмехулник" са продадени 40 милиона копия. Романът е преведен на повече от 40 езика.

Харпър Ли е родена през 1926 година, тя е едно от четирите деца в семейството. Баща й е адвокат, а майка й - домакиня. Тя израства в съседство с друг известен писател - Труман Капоти, с когото са много близки. След като Капоти започва писателската си кариера и тя започва да пише, но за първия й роман талантливият редактор Тей Хохоф казва, че има интересни герои, но не е перфектен. След 2 години писане и пренаписване на текста се ражда "Да убиеш присмехулник". Книгата поставя Ли в светлините на прожектора, но вниманието на медиите е твърде много за писателката и тя се оттегля от всяка публичност, отказвайки интервюта и публични появи. Изглежда като че ли няма да има втори роман на Ли. Но всичко това се променя миналия февруари, когато издателската къща Harper Collins обявява, че е открита нова книга на Ли - адвокатката й Тоня Картър казва, че е открила ръкописа на Go Set a Watchman през август в сейф.

В. "Guardian" вече публикува първата глава от Go Set a Watchman. Може да я прочетете ТУК.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки