ЮНЕСКО отново избра България за център за опазване на живото културно наследство

OFFNews 16 ноември 2023 в 12:03 998 0

Министър Кръстю Кръстев и Ирена Тодорова

Снимка МК

Министър Кръстю Кръстев и Ирена Тодорова

ЮНЕСКО отново избра България за център за опaзване на живото културно наследство, съобщават от Министерството на културата.

По време на 42-ата сесия на генералната конференция на ЮНЕСКО министърът на културата на Кръстю Кръстев и помощник генералният директор на ЮНЕСКО за култура Ернесто Отоне са подписали споразумение за продължаване за нов 8-годишен период на дейността на Регионален център ЮНЕСКО в София. Центърът се управлява изцяло от български екип и е един от осемте в света в „Категория 2“, чиято мисия е опазването на нематериалното културно наследство на човечеството.

„За мен и за екипа на регионалния център това е важно признание за добре свършена работа. Но и голяма отговорност - в следващите няколко години пред нас стоят много и съществени задачи. Вярвам, че с необходимите усилия и упорита работа ще продължим да допринасяме за това живото наследство в региона на Югоизточна Европа да стои наравно с останалите на световната карта”, коментира Ирена Тодорова, изпълнителен директор на центъра в София.

Генералната конференция се провежда в централата на ЮНЕСКО в Париж, Франция, от 7 до 22 ноември 2023 година. На нея присъстват всички държави членки на организацията. В българската делегация, водена от министър Кръстев, са също заместник-министърът на културата Амелия Гешева, както и Перса-Анна Накова, парламентарен секретар в МК. Събитието се провежда на всеки две години и определя политиките, програмите и бюджета на ЮНЕСКО.

Регионален център ЮНЕСКО – София е открит официално в София на 20 февруари 2012 г. Съучредители са МК, Министерството на външните работи и Българската академия на науките. Центърът се финансира целево от българската държава, като за целта е създаден специален член в националния Закон за културно наследство.

Искате да знаете повече?

Споразумението за втори 8-годишен мандат бе подписано от министъра на културата Кръстю Кръстев и помощник генералния директор на ЮНЕСКО за култура Ернесто Отоне в рамките на 42-ата сесия на Генералната конференция на ЮНЕСКО в Париж.

В рамките на 42-ата сесия на ЮНЕСКО в Париж Ирена Тодорова и Ернесто Отоне подписаха Меморандум за сътрудничество между двете организации. Отоне получи и специалния плакет на Регионалния център за принос в опазването на нематериалното културно наследство, който му бе връчен от министър Кръстю Кръстев и Ирена Тодорова.

Мисия на Регионален център ЮНЕСКО в София е да насърчава активното сътрудничеството в областта на нематериалното културно наследство на национално, регионално и международно ниво, както и да инициира и осъществява инициативи за опазване и популяризиране на нематериалното културно наследство на страните от Югоизточна Европа, посредством обучения, споделяне на добри практики и др.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!