Интеграл на сонатите за пиано и цигулка на Бетовен ще бъде изпълнен по време на фестивал 'Варненско лято'

OFFNews 24 май 2018 в 15:53 3027 0

Една от емблемите на българската култура - Международният музикален фестивал „Варненско лято“ - подготвя за своето ново издание забележителен проект. По идея на проф. Минчо Минчев в три фестивални вечери ще бъде изпълнен Интеграл на сонатите за пиано и цигулка на Бетовен. Проектът е в рамките на Международната лятна академия „Варненско лято“, на която проф. Минчев е артистичен директор.

Датите на концертите са 6,9 и 12 юли, а организаторите на фестивала са избрали най-подходящото за камерна музика от висок клас място във Варна - Градската художествена галерия. На сцената в галерията ще излязат един след друг 14 блестящи български музиканти – цигулари и пианисти със световна кариера.

Поредицата започва на 6 юли от 19 часа със сонати № 2, 5 и 9, които ще бъдат изпълнени от цигуларите Гергана Гергова, Мила Георгиева и Албена Данаилова, и пианистката Пламена Мангова, която е един от любимците на варненската публика. Всички изпълнителки са ученички на най-големите в музиката и развиват успешни кариери по световните сцени.
Името на Мила Георгиева става известно още от най-ранното й детство. Учи при проф. Минчо Минчев и при легендарния проф. Ифра Нийман. Триумфът й по световните сцени продължава до днес. Потомствен музикант, Албена Данаилова работи като концертмайстор на Лондонската филхармония и първа цигулка на Баварската държавна опера. През 2008 г. влиза в историята като първата жена концертмайстор на оркестъра на Виенската държавна опера и филхармония. Друга позната ученичка на проф. Минчо Минчев от Есен - Гергана Гергова, също ще участва в първата вечер на Интеграла. Концертмайстор на симфоничните оркестри на Люцерн и Мадрид, тя е гостувала с концерти в Европа, Северна и Южна Америка, Азия и Австралия. Пианист в първата вечер ще е Пламена Мангова – музикант с международно признание, чийто път започва в Парижкия театър „Шатле”, минава през наградата от конкурса „Кралица Елизабет“ в Брюксел и продължава по световните сцени.

На 9 юли в Интеграла се впускат едни от най-младите и бързо развиващи се инструменталисти у нас: 16-годишната Кристина Георгиева, младото дарование Лия Петрова, носител на първа награда от престижния конкурс "Карл Нилсен", Дания, и носителката на десет първи награди от наши и международни конкурси - пианистката Виктория Василенко. Атрактивен акцент в концерта ще са близначките Велислава и Христина Таневи, които градят успешна кариера в Германия със своя Ет Арсис пиано квартет. Във втората вечер своята класа ще покаже и Йоанна Каменарска, която е завършила Моцартеум в Залцбург и е учила при легендарния Руджеро Ричи. Тя е била солистка на Берлинския симфоничен оркестър, Нюрнбергските симфоници, Симфоничния държавен оркестър Хамбург, Щутгардския камерен оркестър, на Симфоничните оркестри в София, Русе и Варна. Ще прозвучат сонати за пиано и цигулка № 1, 4, 6, 7.

Връх в изпълнението на всички десет сонати за пиано и цигулка на Лудвиг ван Бетовен ще бъде вечерта на 12 юли. Тогава от 19 часа в Градската художествена галерия виртуозите с цигулки проф. Минчо Минчев, Николай Минчев и Светлин Русев и пианистът Евгени Божанов ще изпълнят сонати № 3, 8 и 10.

Проф. Минчо Минчев е от тоталните фаворити на публиката на „Варненско лято“ и знакова фигура в изграждането на фестивала. Дългогодишен артистичен директор и преподавател в Международната лятна академия, повече от 25 години е професор в Университета по изкуства Фолкванг в Есен, Германия. Сред неговите ученици, станали именити цигулари, е и неговият син Николай Минчев, който ще свири в концерта. На сцената в третата вечер ще се качи и друг фаворит на варненската фестивална публика – преподавателят от Парижката консерватория и цигуларят с блестяща кариера Светлин Русев, концертмайстор на Оркестъра на Романска Швейцария, преподавател в Парижката консерватория и във Висшето училище за музика в Женева. На пианото ще бъде лауреатът от международни конкурси Евгени Божанов, шлифовал уменията си в Есен и Дюселдорф, чиято световна кариера също е във своя връх.

Интегралът на цигулковите сонати на Бетовен обещава да стане едно от най-значимите музикални събития, ангажиращи родни музиканти, в България тази година.

Билетите за концертите от Интеграла ще бъдат в продажба от 28 май. Цените са от 5 лв. и могат да се купят от касата и сайта на ФКЦ. За ученици, студенти и пенсионери – само от касата на ФКЦ - 2 лв.

Билети за събитията от програмата на ММФ „Варненско лято“ 2018: за концертите - на касите на ФКЦ и онлайн на www.fccvarna.bg, за „Опера в Летния театър“ - на касите на Летен театър, Опера Варна и онлайн. Продажба на билети в деня на събитията - на място преди събитието.  

ММФ „Варненско лято“ 2018 се организира от Община Варна в партньорство с Министерството на културата и НУИ „Добри Христов“ и със съдействието на Градска художествена галерия " и Италианския културен институт. Фестивалът се реализира с подкрепата на „Солвей Соди“, „Кока-Кола България“, „А1“ - „М Тел“, „Фрапорт“, хотелите „Капитол“, „Черно море“, „Модус“ и "Графит", клуб „Ментол“, пиво „Гларус“. Медийни партньори на фестивала са БНТ, РТВЦ Варна, БНР, Радио Варна и Moreto.net.

Още за програмата на фестивала: http://varnasummerfest.org/search_program_current_bg.php?page=event_search&esID=44

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови