Художникът Любен Зидаров бе удостоен с почетното звание ''Доктор хонорис кауза'' на НХА

OFFNews 05 май 2022 в 10:11 3598 0

На официалната церемония художникът и илюстратор Любен Зидаров бе удостоен с почетното звание „Доктор хонорис кауза“ на Националната художествена академия.

Събитието в галерия „Академия” на НХА съвпада и с откритата на 30 април изложба на художника, която е ретроспективна и носи името „Отсечки“. В нея са включени произведения, създавани в период от над 70 години в областта на живописта, графиката, илюстрацията и приложния текстил. Част от творбите от ателието на художника се показват за първи път, други са рисувани в последните месеци.

На церемонията присъства и министъра на културата Атанас Атанасов.

Любен Зидаров завършва специалност „Живопис” в Националната художествена академия, в курса на проф. Илия Петров. Работи предимно в областта на илюстрацията, като илюстрира стотици книги.

Една малка част са добилите широка популярност илюстрации към Андерсеновите приказки, приказките на Шехерезада, „Островът на съкровищата”, „Чичо Томовата колиба”, „Граф Монте Кристо”, „Том Сойер”, „Хъклебери Фин”, „Принцът и просякът”, Хофмановите разкази, приключенските романи на Жул Верн, Майн Рид и Карл Май, приказките на Николай Райнов и на Ангел Каралийчев, поезията за деца на Асен Разцветников, Леда Милева, Асен Босев и много други. Автор е на едни от първите български комикси и е съосновател на популярното в миналото детско списание „Славейче“.

Любен Зидаров е смятан и за създател на модерното течение на илюстрацията в България

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!