Хорхе Букай идва в България

ОFFNews Последна промяна на 04 юни 2014 в 21:18 6833 0

Хорхе Букай. Снимка: books-bg.eu.
Хорхе Букай. Снимка: books-bg.eu.

Известният аржентински писател Хорхей Букай идва в България заедно със сина си Демиан Букай на 9 юни.

Букай идва у нас за четвърти път и ще представи новата си книга „20 стъпки напред".

Синът му ще е за пръв път в България, като също ще представи своя книга - "Погледни отново“.

Общото мото, под което аржентинците са у нас, е „Нека ни разкажат“.

Ето и програмата на двамата Букай, входът на всички събития е безплатен:

- 10 юни, София, 19:00 часа: Аула „Максима“ в Университета по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ), бул. „Христо Смирненски“ № 1;

- 11 юни, Велико Търново, 19:00 часа: Музикалнодраматичен театър „Константин Кисимов“, ул. „Васил Левски“ № 4;

- 12 юни, Пловдив, 19:00 часа: Дом на културата „Борис Христов“, ул. „Гладстон“ № 15.

В "20 стъпки напред" Хорхе Букай ни учи, че предизвикателството да бъдем себе си изисква много усилия. Това е път, изпълнен със съмнения и отстъпления, който трябва да извървим съзнателно и смело.

Затова трябва внимателно да подбираме стъпките си и да не губим вярната посока. Защото това е единственият път, който си заслужава да поемем. Пътят, който започва със самопознанието и завършва със самоосъществяването.

"Погледни отново" от Демиан Букай провокира изследователския дух, който тлее у нас.

Авторът ни приканва да променим перспективата, с която гледаме на живота си. Може би, ако успеем да погледнем с други очи на проблема, който ни измъчва, ще установим, че той всъщност не е толкова страшен, колкото ни се струва. Че буди у нас смях, вместо тъга; приемане – вместо негодувание; разбиране – вместо отрицание... И ако успеем да пренесем този нов поглед върху конфликтите, с които се сблъскваме ежедневно, ще успеем да си изградим нова, по-ефективна стратегия за справяне с трудностите.

Всяка от разгледаните проблемни ситуации е илюстрирана с примери от филми – като „Матрицата“, „Междузвездни войни“ и др.; от книги: на Дж. Р. Р. Толкин, Урсула Ле Гуин, Михаел Енде, Хорхе Луис Борхес; от дзенбудизма, митологията, както и с истории, библейски разкази, цитати от древни философи... Всички те имат за цел да помогнат на читателя да открие нещо, което досега е убягвало от погледа му. Защото само ако успеем да погледнем на себе си и на света по нов начин, само тогава промяната ще стане възможна.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови