Готвят нови реставрации на Трапезица, Царевец и Перперикон за милиони

ОFFNews 15 януари 2016 в 16:28 6565 3

Крепостната стена във Велико Търново.

Община Велико Търново подготвя нови проекти за социализация и реставрация крепостите Трапезица и Царевец, стана ясно от съобщение на общината, цитирано от "Фокус".

Трапезица е обект на инвестиции през последните четири години. По европейски проект, финансиран от оперативна програма „Регионално развитие 2007-2013” бяха изградени подпорна стена, фуникуляр с две станции и художествено осветление на стойност 4,8 милиона лева.

Продължава социализацията на крепостта със средства, осигурени от азербайджанския фонд „Гайдар Алиев”. С близо 3 милиона лева се реставрират част от северната крепостна стена и три църкви, оформят се централна туристическа алея и експозиционен център, монтира се осветление. По този проект ще бъдат изградени паркинг до долната станция на фуникуляра и тротоари, ще бъдат асфалтирани и подходите за автомобили.

Готова е и разработка за паркинг и подходи към храма „Св. Четиридесет мъченици” на стойност 250 000 лева.

Концепцията за крепостта Царевец включва изграждане на средновековна алея на занаятите, за възстановяване на останалата част от царския дворец, за реставрационни дейности и финансиране на нови археологически разкопки на хълма и в подножието му.

По план ОП „Региони в растеж 2014-2020” ще бъде отворена в началото на лятото, когато ще бъдат оповестени и критериите за кандидатстване. Общият обем на средствата за България ще е близо 200 милиона лева. По този финансов механизъм ще се кандидатства също за подобряване на туристическата инфраструктура към други паметници на културата от национално значение.

През лятото пък трябва да стартира и първата мащабна реставрация и консервация на археологическия комплекс Перперикон по проект от Норвежкия фонд за 1,5 милиона лв. Предвидените дейности включват проектиране на цялата западна част на Акропола с кулата и близо 20 сгради.

„В момента са отворени тръжните процедури и при спазване на сроковете, реставрацията и консервацията трябва да започне в началото на юни", уточни проф. Николай Овчаров, цитиран от "Стандарт".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!