Отварят за посещение Голямата базилика в Пловдив до 2018 г.

OFFNews 15 декември 2015 в 17:51 3021 0

Снимка БНР.

Мозайка от Голямата базилика в Пловдив.

Голямата базилика в Пловдив ще отвори врати за посетители през есента на 2018 година, такава цел са си поставили от община Пловдив и фондацията "Америка за България", които работят съвместно по проекта за "Консервация, реставрация и експониране на подови мозайки на Епископската базилика 4-ти-6-и век", предаде БТА.

С този проект откритият преди повече от трийсет години раннохристиянски храм - Епископска базилика, предстои да бъде експониран в неговата пълна цялост. До момента разкрита и частично проучена е само половината от неговата площ, или южния и половината от централния кораб на трикорабната Епископска базилика.

През тази година стана ясно, че подът на сградата има два пласта мозайки с различна датировка, открит е и дарителски надпис с част от името на епископа, дарил средства за построяването на храма. Все още непроучени остават около хиляда квадратни метра, които се намират под улицата, преминаваща пред католическият храм "Свети Лудвиг" в Пловдив.

"През идната година проектът по експонирането на този уникален за България и Европа обект предвижда нова организация на движението в зоната. Пространството пред католическата църква ще се превърне в пешеходна зона или площад, под който ще бъдат експонирани мозайките от северния кораб на храма, които според археолозите са останали непокътнати в продължение на 16 века", каза кметът Иван Тотев. 

Новите археологически проучвания на обекта ще започнат най-вероятно през март 2016 година след разрешение от Министерството на културата.

Планът предвижда изграждането на двуетажна защитна сграда, която повтаря изцяло контурите на някогашния храм. Според архитект Николай Трайков от фондацията "Америка за България" ще бъде запазен и входът откъм античната улица, който преминава през мозайките в откритата част на двора, и след това през прагов камък, запазен и до днес, се е влизало в раннохристиянския храм.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови