Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Галерия: Спомените на семейство Стоянови

Николаос Цитиридис 20 февруари 2018 в 13:12 7191 0

Още с влизането в галерията на "Синтезис" се връщаш с едно 40 години назад във времето. В края на коридора се вижда стая, направена като соц дневна - в нея има стари фотьойли, маси, телевизор, а върху него има и от онези бабини бели покривки. До него пък са сложили мечето Миша, което беше талисманът на Олимпийските игри в Русия през 1980-та година. Макар този интериорен дизайн да е бил върхът преди повече от 40 години, виждам, че масичката е досущ като моята в скромната ми дружбенска панелка.

Къде се намираме? В дома на семейство Стоянови, а по стените са окачени техните спомени. Стари соц снимки, събирани с години, извадени от архива, за да оживеят днес в центъра на София.

Семейство Стоянови всъщност не съществува. То е част от образа на фото проекта "Семейство Стоянови", а негов автор е фотографът Тихомир Стоянов. През 2016-та година той създава Imaginary Archive - български архив от намерена фотография. Тихомир колекционира негативи, снимки и семейни албуми от повече от пет години, като ги открива по битаци и антикварни магазини. Резултатът е изложбата от снимки - своеобразна машина на времето.

Не съм живял в онези времена, няма как да кажа, че ми е носталгично, нямаше и как да кажа на приятелката с мен, че си спомням някое от тези неща на снимките.

По стените има изложeни снимки още от преди Втората световна война. За времето си тези кадри са били нормални, позите, погледите и фонът не са били нещо странно. Гледайки ги днес обаче, почти няма как да не изтървеш едно "Баси!".

Силно впечатление ми направи една стена, на която имаше снимки само на телевизори. Едно време хората са си снимали телевизорите, защото да имаш такова чудо на техниката у дома е било изключително. Всъщност да си снимаш телевизора си е било meme от едно време. Сигурно и нашите внуци ще ни гледат снимките и ще си казват колко сме били смотани. И ще са прави.

Този семеен колективен образ е създаден от хиляди изхвърлени любителски фотографии. Тихомир Стоянов притежава над 10 000 хиляди филми, диапозитиви, копия и фотоалбуми, а освен това той е и пионер на намерената фотография у нас.

Една от целите на проекта е да бъде събирателен, социологически прочит на българското семейство, разказан от първо лице, без фалш. И е точно такъв.

Ако сте в София и нямате особено важна работа, силно ви съветваме да посетите спомените на семейство Стоянови. Те ще са в галерията на "Синтезис" до 5 март.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!