Френска вечер на фестивала One Dance Week на 28 октомври (видео)

ОFFNews Последна промяна на 28 октомври 2015 в 16:44 1310 0

Френската компания MPTA - les mains les pieds et la tête aussi ще представи в рамките на международния фестивал One Dance Week своя вълнуващ изпълнителски стил – комбинация от съвременен танц, театър, интегрален танц, акробатика и циркови техники.

На 28 октомври в рамките на една вечер публиката ще може да се наслади на два спектакъла – "Ние сме като онези жаби" и "Али" – резултат от артистичния обмен между петима международно признати артиста – Хеди Табет, Али Табет, Матюран Болзе, Артемис Ставриди и Софиан Бен Юсуф.

Спектаклите на MPTA са поетични, емоционални, силно визуални, изключително майсторски в цирково-акробатичния си език. За тях The Guardian пише че са "извънредни и вълнуващи", Le Monde ги определя като "златна мина за красиви и умни идеи", а списанието Circus magazinе описва спектаклите им като „наситени и запомнящи се“.

Представленията ще бъдат представени на 28 октомври, 19:00 ч. в Дом на културата "Борис Христов" – Пловдив. Билет за двата спектакъла може да бъде закупен на цена от 10 лв. в мрежата на Eventim и от Билетен Център – Пловдив (Площад „Централен“ 1).

"Ние сме като онези жаби" разказва красива история за взаимоотношенията между мъжа и жената в тяхната сложност и многоаспектност, история за любов, брак, раздели и събирания. На сцената тримата персонажи влизат във всевъзможни взаимодействия, като първоначалният образ на сватбена двойка претърпява множество трансформации и модификации, вследствие намесата на третия човек.

Финалната щриха на спектакъла е оркестър на сцената, който на живо създава звуковата среда, перфектно партнираща на танца. Вокалните изпълнения на песни от репертоара на ребетика – музиката на гръцките бежанци от началото на 20 век – с мотиви от тунизийския фолклор създават южняшка атмосфера на протяжно, фамилно, традиционно преживяване. "Ние сме като онези жаби" е най-новият спектакъл на творческия тандем Али Табет и Хеди Табет, имащи зад гърба си творчески колаборации с хореографи и артисти от цял свят, както и редица международни награди и признания.

Вторият спектакъл, "Али", който ще бъде игран в рамките на същата вечер, изследва въпросите за другостта и различието и тяхното възприемане и нагласи от страна на обществото, в което живеем. На сцената Матюран Болзе и Хеди Табет завихрят своя танц – задни салта, в духа най-добрите циркови традиции, се преплитат с красиви и изящни танцови движения на изпълнителите, различни в телесния си потенциал. Изпълнителите преминават през различни трансформации – единично тяло се мултиплицира в двойка или двете тела се превръщат в едно сиамско цяло, една в друга се проектират две индивидуалности или се произвежда нова трета човешка реалност.

Въпреки че са създадени в отстояние от пет години, двете представления са неразривно свързани като две части на едно цяло, най-вече заради спецификата им на интегрален танц, в който нормални тела си партнират в хармонична динамика с инвалидно тяло. Обединяващият елемент е Хеди Табет - акробат и танцьор, който след тежката диагноза - рак на костите, губи единия си крак, но не спира да танцува и постепенно се фокусира върху актьорските техники и движението. Освен като изпълнител, той участва в спектаклите на МРТА и като артистичен консултант.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови