Филм за разследваща журналистика победи на DOCK в Бургас

OFFNews 23 септември 2021 в 13:02 1393 0

Международният фестивал DOCK за документално историческо кино, който се проведе от 17-23 септември в Бургас, се превърна в културно събитие, надхвърлящо границите на киното.

Селектираните филми в конкурсната и съпътстващата програма, докато пишат история със средствата на екранния разказ, засягат дълбоките проблеми на днешното българско общество – концентрацията на власт, корупцията, дискриминацията, безотговорността към природата, травмите, нанесени от комунизма и нацизма, манипулациите на паметта… 

Журито в състав проф. Божидар Манов, Яна Борисова, доц. Георги Лозанов, Камен Воденичаров и Димитър Коцев-Шошо с консенсус присъди наградата на филма „Във връзка с хайвера“ („La diplomatie du caviar”, 2021, Франция) на режисьора Беноа Брингер.

За филма председателят на журито проф. Манов казва: Безспорно „Във връзка с хайвера“ се откроява в тазгодишната селекция и не е изненада, че журито му присъди наградата за най-добър филм.

Той разработва много успешно сложната тема за разследващата журналистика в изключително трудни, дори рискови условия на авторитарна диктатура в Азербайджан. Главният персонаж, журналистката Хатидже Исмаилова, всеотдайно, упорито и с цената на свободата си разобличава перфектно работещата комбинация от властова сила и безскрупулна корупция, която контролира цялата страна. Но успява да държи в зависимост и елитни представители на европейската политическа и управленска бюрокрация с щедри подкупи и нечисти зависимости. А така филмът маркира тревожна диагноза за състоянието на демокрацията и бъдещето на общия европейски проект. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови