Фестивал на авторския театър ще има в Топлоцентрала

Бавно и този жанр се прокрадва у нас

OFFNews 08 декември 2022 в 11:22 778 0

Топлоценатрала

Снимка Топлоцентрала

Топлоценатрала

"Топлоцентрала" е домакин на "Фестивал на авторския театър" (ФАТ) от 16 до 18 декември. Организатори са сдружение "Творци" и театър "Драмеди". Повече можете да научите ТУК.

В програмата участват Сатиричният театър “Алеко Константинов”, "Театър 199", театър "Пи" (Скопие), театър "Нюанси" (Троян), танцовата компания "Атом", театър "Драмеди", рlayback театър “Тук и сега” и Vox Populi. 

Ще бъдат представени шест авторски спектакъла на професионални частни и държавни театри от България и един от Скопие. Ще се състои и специална сутрешна детско-младежка програма, която включва два авторски спектакъла на театрални школи от Република Северна Македония, София и Троян. Всяка вечер ще има дискусии с публиката, с участието на артистите, където ще може да се зададат въпроси, да се споделят впечатления и преживявания от спектаклите.

Във рамките на фестивалната програма са предвидени пет уъркшопа - три за децата и младежите от София, Троян и Скопие, един за хора с професионална ангажираност в областта на авторския театър и един за зрителите от публиката, свързан с теми, изследващи процеса на създаване на авторски театър.

Ще се състоят и два уъркшопа на професионална тематика - “Система за създаване на авторски спектакли на театър "Пи", Скопие”, воден от Златко Митрески, и "Вербатим и документален театър“ с Неда Соколовска от Vox Populi.

Фестивалът ще предостави пространство за две професионални дискусии на тема "Средства и методи на работа в авторския театър“ и "Авторският театър и възможности за популяризирането му“ с модератор Ованес Торосян. Дискусиите ще бъдат със свободен вход и отворени за колеги, които не са част от програмата или не са гости на фестивала, но искат да вземат участие в тях.

Фестивалът ще предостави достъп на хора с увредено зрение и слух. За незрящите хора това ще бъде чрез аудиоописание със специална техника, изпълнена от обучен артист, в партньорство със Съюза на слепите в България - централно управление и регионална организация. За хората с увреден слух ще има жестов превод в партньорство със Съюза на глухите в България, академията "Наистина жестов език“ и фондацията "Чуй ме със сърцето“.

Фестивалът ще отличи спектаклите в 10 категории, а жури ще бъдат артистите участници в програмата, като всеки театър ще има право на един глас в дадена категория (с условието, че не може да гласува за себе си). Ще има и специално отличие от публиката.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови