Емил Табаков дирижира световната премиера на своя творба

OFFNews 03 август 2023 в 15:49 1976 0

Емил Табаков дирижира световната премиера на своя творба

Снимка Софийска филхармония

Емил Табаков дирижира световната премиера на своя творба

Маестро Емил Табаков застава пред Националния филхармоничен хор като диригент и като композитор с програма, включваща две премиери. Събитието е в зала „България" на 17 октомври, съобщават от Софийската филхармония.

За първи път у нас ще звучи Gallia на Шарл Гуно, заедно с още две вече познати у нас творби на същия композитор – Miserere и Messe brève pour les morts.

Програмата включва също Вокализ за соло виола и смесен хор на Емил Табаков, както и световна премиера на негово „Адажио“ за смесен хор и вибрафон.

Емил Табаков е роден през 1947 година. Диригентската му кариера започва от Русенската филхармония през 1976 г. От 1979 до 1988 г. ръководи камерния ансамбъл „Софийски солисти”, а в периода 1985-2000 г. последователно е диригент, главен диригент и музикален директор на Софийската филхармония. От 1994 до 1999 г. е и главен диригент на Белградската филхармония. В периода 2002-2008 г. оглавява Симфоничния оркестър на Билкент, Анкара. От края на 2008 до края на 2015 г. е последователно директор на дирекция „Музикална продукция и състави“ на Българското национално радио и главен диригент на Симфоничния оркестър на БНР. Гостува сам и с ръководените от него оркестри в почти всички европейски страни, както и в САЩ, Австралия, Канада, Япония, Южна Корея, Сингапур, Тайван, Бразилия, Южна Африка, Иран.

Репертоарът на Емил Табаков включва оперни и музикални произведения от всички музикални епохи. Осъществява записи за „Балкантон“, „Мега мюзик“ и „Гега ню“ (България), „Елан“ (САЩ), „Капричио Делта“ (Германия), „Пентагон“ (Нидерландия), EMI, Naxos.

Автор е на десет симфонии, концерти за оркестър, концерти за различни инструменти, Реквием по латински текст, камерни и солови произведения. Повечето от тях са написани по поръчка на международни фестивали и известни изпълнители. Издадени са на CD за различни звукозаписни компании. Отличени са с национални награди и са често изпълнявани в България, Германия, Португалия, САЩ, Япония, Финландия, Франция, Австрия, Турция.

Емил Табаков е „Мъж на годината“ на Международния библиографичен център в Кеймбридж, един от 100-те най-добри професионалисти според Международния библиографичен център за 2012 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки