Емблематичният фестивал 'Златният орфей' се завръща след 20 години

OFFNews Последна промяна на 16 август 2019 в 11:00 2035 0

Община Несебър е спечелила делата за името на фестивала ”Златния орфей” и планира отново да организира конкурса. Това съобщи кметът на града Николай Димитров.

"Спечелихме всички дела с тези организации и фондации, които имаха претенции към фестивала. Подготвяме този формат, за да се случат тези неща, подготвяме и материалната база", заяви кметът на Несебър Николай Димитров.

Години наред "Златният орфей" е сред най-известните и реномирани фестивали за популярна музика в Европа. В програмата му се извяват международни и български изпълнители. Бляскавото начало е сложено през 1965 г. в курорта Слънчев бряг. Краят идва през 1999 г., след което започват съдебни дела за името на фестивала.

"Златният орфей" е сред най-популярните и реномирани фестивали за популярна музика в Европа. Многократно е удостояван с дипломи и награди от Международната организация на музикалните фестивали (FIDOF). Спомага за популяризирането на българската поп песен зад граница, тъй като по регламента на Международния конкурс за изпълнители участниците изпълняват по 2 песни, като едната задължително е от български автор.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови