Ексклузивно онлайн интервю с Агнешка Холанд сред акцентите на 24SofiaIFF

OFFNews Последна промяна на 01 октомври 2020 в 16:29 938 0

Интервюто на полския киновед Барбара Холендер с носителката на Наградата ФИПРЕССИ 94 Платиниум Агнешка Холанд ще бъде излъчено на живо от 21.00 часа на сайтовете на ФИПРЕССИ (http://fipresci.org/) и София Филм Фест (www.siff.bg), в YouTube канала на София Филм Фест и социалните мрежи.

Ето и останалите акценти за деня:

КИНО „ЛЮМИЕР ЛИДЛ"

19:30 >> ПРЕМИЕРА на „ИСТОРИИ ЗА ПТИЦИ, ХОРА и ДРУГИ ЧУДЕСА" - документалният филм е поглед към тайнствения магичен свят на Йордан Радичков. Режисьорът и продуцент проф. Любомир Халачев снима филма с реверанс към живота и творчеството на големия български писател, драматург и сценарист, чиято 90-годишнина България отбеляза в края на 2019 година. 

ДОМ НА КИНОТО

16:00 >> София Филм Фест и „Кино Резонанс" * Дом на киното представят „Кино за незрящи" с великолепната анимация „Чутовното нашествие на мечките в Сицилия", която е подходяща както за малки, така и за големи почитатели на доброто кино. Режисьор е Лоренцо Матоти, а филмът е номиниран в секция „Особен поглед" в Кан '19. Историята разказва за могъщия крал на мечките, който за да открие отдавна изчезналия си син и осигури храна за зимата, слиза със своето семейство от планината към света на хората...

18:00 >> „ИЗКАЧВАНЕТО" разказва за бурната, но трайна връзка между Кайл и Майк, които през годините са споделяли много смях и страдания. Това е истинската история на двама приятели, чиято силна връзка се превръща в един въздействащ, човешки, но и смущаващ филм за границите (или тяхната липса) на приятелството. 

20:30>> „Франкофония 50" - специален акцент на 24-тия София Филм Фест ЕСЕН. Филмите са обединени от ценностите, залегнали в основата на Международната организация на Франкофонията: правата на човека, правото на образование, равнопоставеността между половете, демокрацията, културното многообразие. Идва ред на„АРАБСКИ БЛУС" на Манеле Лабиди Лабе - история за имигранти, които след години, прекарани в Париж, се завръщат в родния Тунис. Пътят обратно е особено интересен, а и сблъсъкът с държавните институции е представен със сериозна доза хумор. В главната роля е прекрасната и изключително талантлива актриса Голшифтех Фарахани. 

КИНО „ОДЕОН"

18:00 >>„ЗА БЕЗКРАЙНОСТТА" със „Сребърен лъв" за режисура от Венеция 2019 ще зарадва феновете на Рой Андершон и шведското кино. Чрез най-новата си творба Андершон добавя размисли върху красотата и жестокостта на нашата реалност,
а зрителите наблюдават действието подобно на пътуване в нечий сън. Филмът е едновременно ода и елегия, калейдоскоп на човечността, както и безкрайна история на уязвимостта на самото съществуване... 

19:45 >> Филмът на италианския майстор Марко Белокио - „ПРЕДАТЕЛЯТ", участвал в конкурса в Кан, разказва за живота на т.нар. „бос на двата свята" Томазо Бушета, първият информатор в съдебен процес срещу мафията в Сицилия през 1980. Стилната работа на режисьора и изпълнението на актьора Пиерфранческо Фавино са в основата на успеха на филма, който представя неуморимия Белокио в най-добра форма.

CINE GRAND PARK CENTER

19:00 >> „ФАРЪТ" е втори пълнометражен филм на художника, сценарист и режисьор Робърт Егърс – премиерата му беше в „Петнайсетдневката на режисьорите" и бе отличен с наградата на ФИПРЕССИ в тази паралелна секция на Кан 2019. „Фарът" е брилянтно жанрово изследване на подхранените от суровата изолация бездънни и страховити измерения на човешката психика, в комбинация с мистика, фолклорни елементи и изключителни актьорски изпълнения на Уилям Дефо и Робърт Патинсън.

ФРЕНСКИ ИНСТИТУТ – КИНО „СЛАВЕЙКОВ"

19:30 >> „СВИДЕТЕЛИТЕ НА ПУТИН" е впечатляващ разказ на известния документалист Виталий Мански, председател на документалното жури на 24-тия София Филм Фест. Той връща зрителите в последния ден на 1999 г., когато бившият шеф на КГБ, министър-председателят Владимир Путин, става президент на Русия. Мански изгражда филма си от изказвания на свидетели на събитията, които се случват след този съдбовен декемврийски ден. 

ЧЕШКИ ЦЕНТЪР

18:30 >> „ХОРДУБАЛ" е черно-бял филм по Карел Чапек, създаден през 1937 година от режисьора Мартин Фрич. Юрай Хордубал се завръща след осем години прекарани в Америка, където е изкарал достатъчно пари, които да вложи в собственото си стопанство. Но дъщеря му Хафи не го познава, а съпругата му Полана не се радва, че го вижда. 

КУЛТУРЕН ЦЕНТЪР „G8"

20:15 >> С помощта на уникални, в по-голямата си част непоказвани досега, кадри от март 1953 година, филмът „ДЪРЖАВНО ПОГРЕБЕНИЕ" на Сергей Лозница показва погребението на Йосиф Висарионович Сталин като кулминация на култа към личността на диктатора. На траурната церемония се стичат десетки хиляди опечалени. Филмът проследява всеки етап от погребалния спектакъл, описан от вестник „Правда" като „Великото сбогуване", и демонстрира драматичното и абсурдно значение на живота и смъртта по време на режима на Сталин. 

EURO CINEMA

19:30 >> Отличеният с две номинации „Оскар" - за международен и пълнометражен документален филм, и едновременно с това най-награждаван филм в Сънданс (голямата и специалната награда на журито, както и признание за операторско майсторство), „МЕДЕНА ЗЕМЯ" на Тамара Котевска и Любомир Стефанов (Северна Македония, 2019) разказва историята на една от последните пчеларки в почти забравено кътче на Европа. 

КИНО „ВЛАЙКОВА"

20:00 >> „МАРТИН ИДЪН" на Пиетро Марчело е екранизация на едноименната полубиографична класика на Джек Лондон, а премиерата ѝ бе на фестивала във Венеция 2019, където филмът бе сред номинираните за „Златен лъв", а Лука Маринели получи престижната награда „Coppa Volpi" за най-добър актьор. Бедният и необразован моряк Мартин се превръща в успешен писател, едва след като осъзнава горчивата истина, че всички около него се интересуват само от славата и богатството му...

София Филм Фест е част от Календара на културните събития на Столична община за 2020 г.