Единствената детска книга на Джейн Остин "Прекрасната Касандра" излиза на български

ОFFNews Последна промяна на 13 ноември 2018 в 17:50 2349 0

В България излиза книгата "Прекрасната Касандра" - единствената детска книга на Джейн Остин. 

Остин пише книгата, когато е едва на дванадесет години. Посветена е на по-голямата ѝ сестра Касандра, с която са изключително близки. 

Единствената история, в която героиня на Джейн Остин остава далеч от сватбени кроежи, излиза за първи път в България. Вместо да въздиша тайно по някой благородник с мечтата да му стане съпруга, шестнайсетгодишната Касандра се влюбва в шапка, гълта сладоледи на корем и раздава шутове. А след като се е шляла цял ден и е сторила още безчинства из Лондон и околностите му, накрая спокойно се прибира вкъщи.

Сладкодумно разказаната в дванайсет части история е пародия на популярните в края на XVIII век сантиментални и мелодраматични романи. В тях най-съкровеното въжделение на повечето момичета е брак със състоятелен съпруг и само ако може - по любов.

В известна степен от „Прекрасната Касандра” изскачат доста неща от характера на Джейн Остин като малка - не съвсем любезна и открита бунтарка, която години по-късно пред съмнителната сигурност на брачната верига ще избере свободата. Историята показва, че авторката на брилянтните романи „Гордост и предразсъдъци” и „Доводите на разума” е била остроумна и саркастична от малка.

Преводът е дело на Диана Симеонова, а илюстрациите, които предизвикват читателя не по-малко от текста – на Вяра Бояджиева.

В близките месеци ще има още срещи с Джейн Остин, обещават от издателство „Лист”. Издателството подготвя публикуването на бестселъра „Джейн Остин у дома” – документална биография на писателката от нашумялата британска авторка и университетски преподавател Луси Уорсли.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови