Джордж Стайнър: Оцелелият в Холокоста литературен критик почина на 90 г.

OFFNews 04 февруари 2020 в 11:32 1855 0

Снимка https://elcorso.es/

Оцелелият от Холокоста литературен критик и есеист Джордж Стайнър почина на 90 г. на 3 февруари в Великобритания, съобщи Би Би Си.

Стайнър е починал в Кеймбридж, където прекарва половин век като извънреден сътрудник на колежа "Чърчил".

Джордж Стайнър е роден в Париж, Франция, на 23 април 1929 г. Родителите му са австрийски евреи. Семейството бяга в САЩ през 1940 г. 

Израствайки, Стайнър владее френски, немски и английски, а след това научава и италиански език. Следва в университетите в Харвард и Чикаго, преди да се премести във Великобритания, където работи за сп. "Икономист" за четири години през 50-те години на миналия век.

Освен литературен критик и есеист, той е философ, романист и педагог. Професор е по англицистика и сравнително литературознание в Женевския университет (1974–1994), професор по сравнително литературознание - в Оксфордския университет (1994–1995) и професор по поезия - в Харвардския университет (2001–2002)

Както пише литературен критик за него във в. "The New York Times" през 2009 г., "неговата сила е в умението да преминава от Питагор през Аристотел и Данте към Ницше и Толстой в един-единствен параграф. Неговият дразнещ недостатък е, че той може да премине от Питагор през Аристотел и Данте, до Ницше и Толстой в един-единствен параграф".

Като едно от само двете оцелели от Холокоста еврейски деца в училището му във Франция, въпросите за този мрачен период в европейската история проникват в трудовете му. "Черната мистерия на това, което се случи в Европа, е неделима част от моята собствена идентичност", пише той в есето си, озаглавено A Kind of Survivor ("Вид оцеляване").

Въпреки че е голям привърженик на изкуството и пише много за него, той отбелязва, че то не осигурява защита на прекланящите се пред него срещу ужаса на Холокоста. В книга, публикувана през 1967 г., той отбелязва: "Сега знаем, че човек може да чете Гьоте или Рилке вечер, че може да свири Бах или Шуберт и на сутринта да отиде на работа в Аушвиц".

Стайнър е гост професор в редица университети и получава много награди, включително френския Орден на Почетния легион.

Съпругата му е историк и преподавател Зара Шаков. Те имат син и дъщеря. Синът му Дейвид Милтън Стайнър (р. 1958), е комисар по образованието на щата Ню Йорк (2009–2011), а дъщеря му Дебора Тарн (р. 1960), е професор по класическа филология в Колумбийския университет.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови