Джаз, рагтайм и френски шансони в картини излизат на изложба във Варна

Третата част на изложбата показва живопис на Галя Чунтова

ОFFNews 20 юли 2017 в 12:20 6638 0

Арт галерия „Ларго“ във Варна организира сборна изложба „три в едно“ - „Малка лятна музика по Ларгото“ от 20 юли до 2 август. В експозицията участват творби на трима художници - Валери Ценов, Цанко Цанков и Галя Чунтова. 

Първата част от трилогията е изложбата на  пловдивския художник Валери Ценов. Тя е озаглавена “Шансон“, заради мелодичните и чувствени френски шансони, които хармонират на творбите на Валери. В картините му има амазонки, чародейки, феи, изкусителки.

„Джаз“ е кръстена втората част от изложбата, в която Цанко Цанков представя своите картини. И те, като джаза, са освободени, бунтарски и провокативни. Предизвикват у публиката интерес и може би неразбиране и възмущение. 

В третата финална част софийската художничка Галя Чунтова ще представи картините си под името „Рагтайм“.

Рагтаймът е стил музика, който се заражда в южните американски щати, но започва да се популяризира на север, следвайки голямата миграция на тъмнокожото население към големите и богати северни градове. Затова тази музика е символ на движението, на себедоказването (чрез прочутите надсвирвания между музиканти) и тя е заредена с много енергия и жизнерадост.

Картините на Галя Чунтова са посветени именно на този стил музика, предшественик на джаза.

Художничката използва един малко познат похват на име „сериграфия“. Тя е техника, популяризирана в началото на 20 век и произлиза от две старогръцки думи ser/сито/ и graphos /пиша/ - отпечатване, което се извършва с помощта на сито и фото-шаблон на всеки образ върху опънато на рамка платно.

"Сериграфията е комбинация от фотографска интерпретация и авторски умения, позволяваща оригинална цветност и богатство в повторението на образите. Творбите ми са провокирани от интереса ми към Анди Уорхол и течението – ПОП АРТ в изкуството", разказва Галя.

За да станат картините й още по-звънки и оригинални, художничката дорисува сериграфиите с помощта на акварел,което ги превръща в единични и уникални бройки, без възможност за повторение или имитация.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови