Две награди на Берлинале 2020 отиват при 'Баща' на Сърдан Голубович

Филмът пристига директно от Берлин в Балканския конкурс на София Филм Фест

OFFNews Последна промяна на 02 март 2020 в 09:12 1467 0

Четвъртият пълнометражен филм на Сърдан Голубович „Баща“ е копродукция между Сърбия, Франция, Германия, Словения, Хърватия, Босна и Херцеговина - премиерата му беше преди броени дни в програма „Панорама“ на Берлинале 2020 и бе удостоен с Наградата на публиката, както и с отличието на Екуменическото жури. Голубович е съсценарист на историята, заедно с хърватския режисьор Огньен Свиличич; в основата й е истински случай - съдбата на беден работник, чиито две деца са отнети от социалните служби. Те са изпратени в приемно семейство, след като в резултат на тежки житейски обстоятелства съпругата му извършва акт на отчаяние. Режисьорът е познат на публиката в София от филмите „Абсолютните 100“ (2001), „Клопка“ (2007), който спечели Голямата награда в Международния конкурс на 11-ия София Филм Фест, и „Кръгове“ (2013).

Копродукцията между Австрия и Германия „Проблемът да бъдеш роден“ на Сандра Волнер бе представена в секцията „Encounters“ на Берлинале 2020 и получи Специалната награда на журито. Историята е разказ за Ели – тя е андроид и живее с мъж, когото нарича свой баща. Заедно те се наслаждават на лятото. Тя споделя неговите спомени и всичко останало, което той я е програмирал да си спомня. Спомени, които означават много за него, но нищо за нея. Неочаквано една вечер тя навлиза в гората, следвайки далечно ехо… Това е историята на една машина и призраците, които всички носим в себе си… Филмът ще бъде представен у нас в специалната програма Фокус Австрия!

Част от дълго подготвяната и предизвикваща сериозни дискусии поредица от пълнометражни филми, визуални проекти и арт инсталации „Dau” на руския режисьор Иля Хржановски – проект, представян в програмата на Sofia Meetings у нас през 2005 година, имаше своята премиера пред публика през 2019 година, а в програмата на Берлинале беше представена „DAU. Natasha“, дело на Иля Хржановски и Екатерина Оертел. „Сребърна мечка“ за изключително артистично постижение бе присъдена на оператора на проекта Юрген Юргес.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови