"Досието Петров" открива София Филм Фест днес

ОFFNews 05 март 2015 в 14:05 3663 0

Кадър от
Кадър от "Досието Петров".

Днес, на 5 март, специална гала прожекция на "Досието Петров" в Зала 1 на НДК от 19:30 часа ще сложи началото на 19-ия пореден София Филм Фест.

Знаменитият френски сценарист и носител на тазгодишния специален „Оскар” за цялостно творчество - Жан-Клод Кариер, ще приветства от екрана на Зала 1 на НДК публиката на най-новия му съвместен филм с българския режисьор Георги Балабанов.

Звездният екип на „Досието Петров” включва Михаил Билалов, Христо Шопов, Цветана Манева, Ани Пападопулу, Радина Кърджилова, Деян Донков, Валери Йорданов, Валентин Ганев, Анжела Недялкова и др.

„Досието Петров” разказва по неочакван начин една история за промените в България, която започва в края на 80-те и завършва в наши дни.

„Този сюжет ме заинтригува много, защото съм работил по темата и преди. Адаптирах за киното романа на Милан Кундера „Непосилната лекота на битието”, който също ни пренася в разгара на комунизма. А с този филм искаме да разкажем за разрива в обществото, което сме си мислили, че е добре организирано”, коментира работата си по „Досието Петров” Жан-Клод Кариер.

„Представи си, че в това разбъркано време ти заспиваш беден, а на другия ден си милионер. От неизвестен провинциален адвокат се превръщаш в политически лидер. Но се случи и обратното през тези години - от банкер ставаш колбасар. Това е невероятна смяна на битието, на съдбите, подмяна на идеали... Искахме да направим филм за света като сцена и за това как всеки има своята роля. Какво е да си крал, а след време да си шут”, допълва режисьорът Георги Балабанов.

В Дома на киното от 18:30 ще се излъчи "Бейбифон", следван от "Покаяние" в 20:30 часа.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!