Документалният филм за уиндсърф предизвикателството Wind2Win с премиера на Burgas International Film Fest

OFFNews 24 юли 2019 в 10:28 1949 0

Близо година след осъществяването на първото по рода си скоростно прекосяване с уиндсърф на цялото ни Черноморие – общо 300 км по вода от най-северната до най-южната му точка, предизвикателството Wind2Win излиза на голям екран.

Документалният филм „Море на вятъра“ ще бъде представен премиерно на 2 август 2019 г. на четвъртото издание на престижния форум Burgas International Film Fest на лятна сцена „Охлюва“, Културен център Морско казино, от 21:30 ч. След прожекцията ще се проведе и дискусия по темата за опазването на Черно море. Входът за събитието е свободен.

Лентата с обща продължителност 30 мин. проследява стъпка по стъпка рекордното постижение на уиндсърф атлетите Илияна Стоилова и Йоан Колев Wind2Win Challenge и поставя фокус върху социалната значимост на инициативата, с която двамата привлякоха вниманието на обществеността към важния проблем със замърсяването на Черно море с пластмаса.
„Море на вятъра“ е филм за силата на духа и волята, които те държат изправен дори да виждаш, че всичко отива на вятъра. Това е филм за предизвикателството да се откажем от всекидневните удобства на пластмасата с цел да опазим единствения дом, който познаваме“, разказват Илияна и Йоан.

Кино проектът е създаден по идея на сърф училище „Акаша“ и е продуциран от Remove Remove Productions и Beardfrost Productions, с генералната подкрепа на Kaufland България и съдействието на агенцията за външна реклама Импрес.

В „Море на вятъра“ освен двамата уиндсърф атлети от „Акаша“, ще видим и останалите членове на екипа - морските биолози Димитър Беров, Велизара Стоилова и капитана на експедицията Явор Колев. Тримата следваха неотлъчно сърфистите със специален плавателен съд, от който извършиха мониторинг на плаващите морски отпадъци и изследваха състоянието на крайбрежните морски води, за да допълнят липсваща ценна информация.

Заедно с тези усилия за информиране на широката общественост за измеренията на проблема, сърф училище „Акаша“ инициира и серия от почиствания на родни плажове като първата за тази година акция с участието на 54 доброволци бе на плаж „Устието на Ропотамо“, където бяха събрани над 980 кг отпадъци.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови