Дните на японската култура завършват с кири-е

Изложба представя най-новите майстори до края на годината

OFFNews 02 декември 2022 в 16:44 1548 0

kirieacademy
Кири-е академия

С изложба на творби от едномесечната Кири-е Академия ще завършат 33-тите Дни на японската култура в България. Експозицията ще бъде открита тази събота, 3 декември, в 17 ч в столичната галерия "Ларгото" (метростанция „Сердика“) и ще остане отворена за посетители до края на 2022 г.

Широката публика ще може не само да се запознае с японското традиционно изкуство кири-е, но и да стане свидетел на резултатите от провелата се в рамките на последния месец академия. Тя беше организирана от СНЦ „НАКАМА“ и обучаваше нови майстори всеки уикенд през ноември. Авторите, с които посетителите могат да се срещнат на откриването, са цели 20 и всеки от тях има свой поглед и почерк в изящното изкуство.

„Кири-е“ е японска техника, по която са се изработвали шаблоните за кимона и други текстилни творения. Този древен похват представлява създаване на картина от хартия чрез изрязване с много тънки и остри ножчета. Обикновено се прави чрез изрязването едновременно на два листа хартия - бял и черен, но фокусът на декемврийската изложба и провелата се академия са цветните творби.

С експозицията се закриват тазгодишните „Дни на японската култура в България“, в чиито рамки хиляди нашенци се докоснаха до духа на Страната на изгряващото слънце.

От началото на септември събитията, свързани с азиатската държава, обикаляха България, като най-мащабен бе интересът към „Ден на японските бойни изкуства
и традиции“, който се проведе на 8 октомври пред НДК.

Освен него, желаещите се потопиха и в изложби на кимона, икебана, калиграфия и др. Музикалната част от програмата пък беше съставена от концертно турне за пиано и цигулка и концерт на Детския хор на БНР и студенти от НМА, за който поканите отново бяха светкавично разграбени.

Лекции и прожекции на японски филми зарадваха още от жадните за знания и потапяне в друга култура българи, а спортните натури имаха идеално поле за изява в рамките на ежегодния София Екиден маратон.


Дните на японската култура е 3-месечна програма от събития, която се организира ежегодно без прекъсване от 1990 г. насам от Посолството на Япония в Република България със съдействието на Клуб „Приятели на Япония в България – Нихон Томоно Кай”.

Снимки от изминалите събития и новини за предстоящи издания могат да се следят на сайта на Японското посолство в България и Фейсбук страницата на „Дни на японската култура“.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Войната във въздуха на фронта в Украйна - част II