Диригентът на оркестър 'Дианополис' Константин Илиевски: Публиката в Ямбол явно не е от никакво значение за властта

Венци Мицов 27 юни 2020 в 17:45 5711 0

Константин Илиевски - диригент на оркестър „Дианополис“ - Ямбол,  днес разказа за случващото се с оркестъра със свой статус във Фейсбук.

Вчера той е бил уведомен, че ще бъде освободен от поста главен диригент на оркестъра. Четирима негови колеги също са били уведомени, че ще бъдат освободени.

Маестро Илиевски публикува мнението си за случващото се в личния си профил във Фейсбук. 

Публикуваме го без редакторска намеса:

"Скъпи почитатели на Камерен оркестър „Дианополис“,

Вчера, в телефонен разговор, ми бе съобщено, че четирима колеги и аз, ръководител и главен диригент на оркестъра, който е носител на наградата на СБМТД „Кристална лира“ за изключителни постижения в областта на музиката, ще бъдем освободени... Тази наистина потресаваща новина пристигна като финал на един период на изключително и необяснимо безотговорна намеса в дейността на културния сектор на град Ямбол – преди и по време на коронавирусната извънредна обстановка – от страна на новото ръководство на община Ямбол и конкретно на г-н Ревански, който, за жалост, е само бледа сянка на образа на „кмет“ по лично мое мнение.

В течение на месеци на непрестанно желание за комуникация от моя страна, получавах от неговите заместници само отговори от типа: „Не знаем. Не е ясно. Ще видим...“ Следваха решения, които буквално на следващия ден се променяха, а по съществото си бяха не само непрофесионални, но и дискредитиращи оркестъра като институция.

Фактът, че хора без никакъв план, стратегия или социална отговорност, иначе призвани да осъществяват културната политика на общината като своя мисия, посягат на един от най-ярко доказалите се в последните години институти на културата в града, сам по себе си говори, че те се намират много далеч от същността на понятието „култура“ въобще. Разрушава се не само един от символите на културния растеж на Ямбол – престиж и гордост за неговите граждани, но и се осакатява, за съжаление, доверието на хората в ценностите и идеалите на културата – тъй важни в тежки времена като тези, в които се намираме.

Благодарение на перфектната координация, взаимното доверие и уважението, демонстрирано от страна на общинското ръководство до неговата смяна, съумявахме заедно с колегите от КО „Дианополис“ да предоставим на ямболската публика рядката възможност да види и чуе като солисти на оркестъра редица музиканти от световна величина. Град Ямбол зае дълбоко място в сърцето ми и въпреки че не произхождам от този край на България, направих всичко възможно, за да привлека тези изключителни личности, които многобройната публика приветстваше с неутихващи овации! А тя, публиката... Така многобройна, както в почти никой друг град с големината на Ямбол, интелигентна и оценяваща този процес, едва ли ще си замълчи! Тази културна част от населението обаче явно не е от никакво значение за властта.

Уважението ми към тези хора, истински ценители на музикалното изкуство и културата, беше в основата на сериозната отговорност, която чувствах при стратегическото изграждане на програмите за нашите концерти и сезони. Обичта и подкрепата, които чувствах в тяхно лице, ме мотивираха да планирам винаги детайлно дейността на КО „Дианополис“ за повече от година напред. Имам ценен опит от работата си като диригент на симфоничния оркестър на Словашкото радио и телевизия, като гост на камерния оркестър на Виенските симфоници “Wiener Concert-Verein” и на множество европейски филхармонии и оркестри, както и като многогодишен ръководител на международния оркестър „Симфониета дел'Арте“. Дирижирал съм като гост-диригент и повечето български симфонични и камерни оркестри. Наученото в работата с толкова много и различни колективи от хора ми помогна да сплотя в „Дианополис“ един ансамбъл от изключителни колеги и личности, уважавайки от една страна опита на най-възрастната генерация, но давайки път и на най-младата. Един уникален по рода си синтез, закрилян и подкрепян от публиката и прекрасно обгрижван от отговорните административни структури досега.

А днес, поради очевидна управленска немощ и финансова некомпетентност, управляващите в общината се оказват неспособни да изпълнят задълженията си, заради които са поставени на постовете си. Прибягват до драстични мерки, но за да „спасят“ какво?! Отстраняването на шепа ценни музиканти с доказани във времето високи професионални качества ли е това, което ще „спаси“ недостигащите според тях средства? След премахването на ОП "Туризъм и култура", сега унищожаването на един следващ, проспериращ културен институт ли е признанието, с което общината отвръща на огромния труд, вложен в каузата „Дианополис“…

Това ли е визията за развитието и бъдещето на ансамбъла, спечелил едно от най-високите признания за постижения в областта на културата в България – наградата „Кристална лира“?!

СРАМ!
ПÓТРЕС!
ДЪЛБОКА СКРЪБ!

Изразявам своето лично мнение, използвайки правото си на свободно изразяване.

Благодаря на всички, участвали в постигнатото! Горд и благодарен съм, че бяхме заедно!"

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови