Читалнята при Народния театър отваря врати на 29 юли

ОFFNews 27 юли 2015 в 13:17 8141 0

Читалнята преди и сега.

Модерна градска читАлнЯ и нов информационен туристически център за София отваря врати тази сряда, 29 юли, в ремонтирания стъклен павилион в Градската градина при Народния театър.

Тя ще бъде открита от 19:00 часа от Йорданка Фандъкова и директора на ОП “Туризъм” г-н Иво Маринов, които са партньори и дарители на проекта. По време на събитието ще бъдат връчени тържествено първите читателски карти, а с музикална изненада за всички в парка ще се включат от ансамбъл за съвременна класическа музика “180 градуса”.

От следващия ден - 30 юли, четвъртък, читАлнЯта ще отвори врати и за всички граждани, с работно време - всеки ден от 10:00 до 20:00 часа.

Новата читалня стартира с книжна колекция от над 1500 заглавия от съвременната българска и световна литература. Всички те са събрани по време на тримесечна дарителска кампания, в която се включиха повече от 600 души, издателства и корпоративни спонсори. Набирането и развитието на книжната колекция ще е постоянно и ще продължи и след отваряне на инфо точката. Дарение от поне една книга ще бъде и единственият начин за получаване на читателска карта и възможност да се използва читАлнЯта. На място читателите ще имат възможност да четат също и електронни книги на четци PocketBook.

Читалнята отвътре.

„Нямаше как сами да набавим книгите за читАлнЯта и затова съм страшно благодарен на всички, които се включиха и дариха любимите си книги. Това изгражда емоционална връзка с мястото – ако споделиш нещо свое, една част от мястото вече и е твоя. От друга страна е важно, че в центъра на София ще има място, което да дава достъп до съвременна българска и световна литература“, споделя писателят Александър Шпатов, председател на Сдружение за градски читални и един от основните инициатори на проекта.

Мястото ще съчетава още функциите на информационен туристически център за София. По този начин ще предоставя на гостите на града освен полезна и любопитна информация за столицата и пряк достъп до едни от най-важните атрибути на българската култура - езика и литературата.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Русия търси разкол в българската църква, за да бъде избран проруски патриарх