Частните музеи ще получават разрешителни в срок до 2 месеца

OFFNews 25 юли 2019 в 14:15 1977 0

Снимка БГНЕС

Парламентът прие промени в Закона за културното наследство на второ четене, касаещи частните музеи, предаде "Фокус".

Една от основните промени е, че разрешителното за дейността на частния музей ще се издава в срок до 2 месеца, уточнява БТА.

Разрешението за извършване на музейно дейност се издава въз основа на заявление, към което се прилагат Разрешението за извършване на музейна дейност се издава въз основа на заявление, към което се прилагат освен документи, удостоверяващи наличието на изискванията, и план на сградата за музеи с обозначени пространства за експозиция, фондохранилища, санитарни помещения за персонала и за посетители, работни помещения и лаборатория, наличие на сигнално-охранителна техника, система за пожароизвестяване и средства за пожарна безпоасност и проект на бюджет за издръжка на сградата и персонала.

Друга от мерките се отнася до процедурата на съгласуване на инвестиционни проекти и искания за намеси в защитените територии за опазване на културното наследство. Измененията в Закона за културното наследство са свързани и с издаването на разрешение за извършване на консервация и реставрация на движими културни ценности национално богатство. Със промените се дефинира и термина „събитие“. Съгласно текстовете това е случка, инцидент, премеждие, епизод, свързани с точно определено време и място, и с документирано историческо значение. Законът влиза в сила от деня на обнародването му в „Държавен вестник“, допълват от "Фокус".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews