Букмейкърите отреждат на България 2-ро място на Евровизия 2021

Венци Мицов 15 март 2021 в 16:14 13412 0

Колкото повече наближават финалите на тазгодишния конкурс Евровизия, толкова повече интересът към песните започва да се увеличава. Което, като се замислите, е напълно логично - във време на световна епидемия и на практика почти тотално затваряне на културния живот всяко събитие, свързано с ентертеймънта, е добре дошло.

Песните в конкурса са вече ясни. Участниците са 40, а букмейкърите вече пуснаха залагания за големия победител в  конкурса.

Сега... Имам една добра новина. Депресивните песни очевидно ще се котират добре на предстоящите финали на конкурса. Това по повод на някои мнения, че българската песен е твърде меланхолично-потискаща и че било нужно да е по-весела.

Я пак? Я си пуснете френската песен, която букмейкърите поставят за момента на трето място в класацията:

В сравнение с тази ода българската песен е направо весело и жизнерадостно диско. Впрочем, добрата новина е, че Виктория и "Growing Up Is Getting Old" заема твърдо второ място в класацията с 9-процента вероятност именно това да бъде големият победител в Евровизия 2021.

За да видим какъв е трендът сред гласуващите, може би е добре да погледнем челната десетка.

Десето място в класацията на букмейкърите към момента заема песента на Сан Марино "Adrenalina" на певицата Senhit.

Песента спокойно можеше да е на Гърция, Кипър, Сърбия, Македония. Тя силно напомня някои песни, които вече са печелили конкурса преди години, и може да бъде отнесена към етно денс стила, който, ако вкарате няколко ракии, спокойно може да прелее в кръшен кючек с 80 гюбека в секунда.

Под номер 9 в класацията се намира песента на Кипър и певицата Елена Цагрину "El Diablo".

Около песента вече избухна скандал. В Кипър Асоциация на богословите обяви, че песента "изповядва любов към Сатаната". Дясната кипърска партия Национален народен фронт пък обяви, че дори текстът на песента да е метафоричен, "той напада нашата вяра и я оскърбява". 

Изобщо, имаме готина мацка-певица, имаме скандал, имаме музика, която напомня на по-ранната Лейди Гага. Няма как да стане по-добре. Букмейкърите дават на кипърската мацка 3 процента вероятност да спечели конкурса. И после кипърските богослови какво ще правят, не знам...

Осмо място е за Малта, а на седмо е литовската песен "Discoteque" на групата "The Roop".

Това е готина песен с готин клип. И даже щеше да е супер, ако куплетът ѝ не бе почти едно към едно с песента "Blurred Lines" на Robin Thicke. Но млъкни, сърце, нека погледнем какво се случва нагоре в класацията.

Шестото място е за Исландия и песента "10 Years". Според мен нелоша песен за разкършване, звучи добре и има място във всяка дискотека. И може би е твърде танцова като за Евровизия.

Петото място е изненада за мен. Италия залага на твърд звук - нещо, което не съм виждал, откакто в началото на 80-те италианците най-изненадващо изгряха на траш метъл сцената с култовата група "Булдозер".

В случая "Zitti e buoni" на групата "Måneskin" за мен е приятна изненада. Стискам им палци!

Четвърти са шведите. Те винаги се класират в челните места. И винаги ни бият на футбол. Предлагам сега да си го върнем.

Следва Франция, която вече разгледахме. След това България.

А фаворит - е, фаворитът е Швейцария.

"Tout l’univers" на Gjon's Tears е ведра песен с клип, в който главният герой току-що е умрял, ударила го е кола и пее някъде от оня свят.

Кротички и ведри кадри на катастрофи опасват този великолепен и жизнеутвърждаващ опус. А 30 процента вероятност именно тази песен да е големия победител в края на май ме изпълват с благо предчувствие за бъдещето.

Като цяло това е крайната картинка. За мен българската песен в това обкръжение направо си има сериозни шансове - ако не за първо място, то за съвсем добро представяне в челната десетка.

И моля ви се, спрете да обяснявате каква депресия била нашата песен, щото така и Иван Добчев, и Копринка Червенкова говориха едни неща, па днес Мария Бакалова е вече официално номинирана за Оскар.

А сега ви оставям, че след като изслушах челната десетка на класацията на букмейкърите за Евровизия 2021, се напрегнах и имам нужда от малко отдих...

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови