"Брат" на "1300 години България" изникна в Италия

ОFFNews 29 октомври 2015 в 20:08 12833 6

Паметникът в Италия и този в София.

По пътя между градовете Казалгранде и Сасуоло в Италия изникна произведение на изкуството, изключително много напомнящо на извисяващите се в центъра на София останки на паметника на Валентин Старчев "1300 години България".

Творбата на известния архитект Даниел Либескинд се казва "Керамичната корона" и е направена по поръчка на фирмата за керамика „Казалгранде Падана“. Тя е облепена с порцеланова обшивка и местните коментират, че им допада.

Работата му е висока 25 метра и предизвика забавни коментари и сравнения в българското интернет пространство, като някои хора се пошегуваха, че Старчев и хората около него са били прави в твърденията си, че "1300 години България" всъщност е бил модерен не само за времето си, но и сега.

Даниел Либескинд е американски архитект от еврейско-полски произход. Към юни 2011 г. по негов проект се строи небостъргачът „Злота 44“ във Варшава, Полша. Големи негови успехи са сградата на Музея на холокоста в Берлин и спечелването на конкурса за проект на „Кота нула“ в Ню Йорк, на мястото на Световния търговски център, обект на терористичната атака на 11 септември 2001 година.


Даниел Либескинд завършва първата си сграда на 52-годишна възраст. Дотогава работи в сферата на архитектурната теория, а критиката определя проектите му като невъзможни за реализация.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!