Борко Чучков, Цанко Василев и Ради Георгиев поемат Дома на киното засега

OFFNews 01 юни 2023 в 16:00 1859 0

Борислав Чучков

Снимка Личен профил във Facebook

Борислав Чучков

След новината за оттеглянето на „Арт фест“ на Стефан Китанов, за която OFFNews писа, от управлението на най-големия и именит салон за сериозно и добро кино в София се появи реална опасност за артхаус киното в града. За радост това няма да се случи и в следващите месеци управлението се поема от Purple Rain, компания, зад която седят Борислав Чучков, Цанко Василев и Ради Георгиев. Тримата участват в обявения от Съюза на българските филмови дейци конкурс за нов наемател на киното. Предвид краткото време за сериозен анализ на имота и нужните инвестиции е взето решение Purple Rain да поемe управлението и програмата на киното за следващите няколко месеца, време, в което СБФД ще може да се подготви за провеждане на конкурс, който да определи новия наемател за следващите години.

„Изненадата ни беше голяма, а времето - изключително кратко, за да можем да направим сериозен анализ. Когато дългогодишен партньор реши да напусне, се светват всички червени лампи и сега трябва да се видят положителните и отрицателите страни на ситуацията. Най-важното за нас е киното да не затваря, защото това ще е удар по културата ни. Щастливи сме, че ще можем да помогнем в този труден момент“, споделят тримата.

Борислав Чучков – роден е през 1975 г. Средното си образование завършва в музикално училище „Любомир Пипков“, а след това продължва висшето си образование в НАТФИЗ със специалност „Актьорско майсторство“, в класа на проф. Стефан Данаилов. Завършва магистратура в Media Business School в Ронда, Испания, със специалност European Audio-Visual Management. Член е на две от най-големите нетуърк организации в Европа, ACE (Ateliér du Cinéma Europeén) и EPC (European Producers Club). Основава първата си филмова продуцентска къща SIF309 през 1994, а през 2003 заедно с Виктор Чучков, създават „Чучков брадърс“.

Борислав Чучков е продуцирал и копродуцирал над 15 български и европейски филма, с множество фестивални и зрителски успехи, сред които: „Тилт“, „Уестърн“, „Снимка с Юки“, ”Синът на София“, „Защо аз?“, “18% сиво”, „Шекспир като улично куче“ и др.

Цанко Василев - роден през 1974 г. в София. През 2009 г. завършва бакалавър със специалност „Филмова и телевизионна режисура“, а през 2015 г. получава степен магистър със специалност „Културен мениджмънт и визуални комуникации“. Цанко Василев е продуцент на редица късометражни, игрални, документални и рекламни филми, както и създател и директор на Международния фестивал за късометражно кино IN THE PALACE. Съосновател на Българска фестивална асоциация. Бил е жури на многобройни филмови фестивали у нас и в чужбина, и куратор на програми от игрално, анимационно, документално и експериментално кино, нови медии и дигитални изкуства. Работи по реализацията на пълнометражния си дебют.

Ради Георгиев – роден през 1981 г. в София. Ради се занимава с PR и маркетинг вече над 17 години. Започва кариерата си в голяма рекламна агенция, работи в телевизии като маркетинг директор, а от 7 години е съсобственик на 8pm – PR студио, в което акцентът на работата е свързан с култура, образование и шоубизнес. През тази година очаква да се дипломира като магистър от НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ със специалност „Мениджмънт в екранни изкуства“. Той е един от създателите на Sofia Summer Fest, летният фестивал на София, чието четвърто издание предстои през тази година.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови