Болшой театър изключи от репертоара си балет, посветен на Рудолф Нуреев

OFFNews 20 април 2023 в 13:50 2582 1

Нуреев

Снимка Архив

Рудолф Нуреев

Болшой театър е изключил от репертоара си балет, посветен на танцьора Рудолф Нуреев, като се позовава на нов руски закон, който ограничава дейности, разглеждани като насърчаващи правата на ЛГБТ, съобщи АП, цитирайки ръководството на културната институция.

Директорът на Болшой театър Владимир Урин каза, че балетът „Нуреев“ е бил свален „във връзка с новоподписания закон, който недвусмислено разглежда въпроси, свързани с пропагандата на нетрадиционни ценности“.

Законът, подписан от руския президент Владимир Путин през декември, забранява реклами, медийни и онлайн ресурси, книги, филми и театрални постановки, за които се смята, че съдържат „пропаганда на нетрадиционни сексуални отношения“, като разширява предишна забрана от 2013 г. за такава „пропаганда“, насочена към непълнолетни.

Забраната за всякаква „демонстрация на нетрадиционни отношения“, съдържаща се в новия закон, очевидно е накарала Болшой театър да изтегли балета, тъй като в него се засяга хомосексуалността на Нуреев. Групи за защита на правата остро критикуват закона като държавно поощрение на хомофобията, нетолерантността и дискриминацията. Нуреев, балетист и хореограф, дезертира от Съветския съюз на Запад през 1961 г.

Премиерата на балета, чийто хореограф е изтъкнатият театрален и филмов режисьор Кирил Серебренников, се състоя през 2017 г. Представленията му, планирани за миналата година, бяха отменени, след като Серебренников разкритикува военните действия на Москва в Украйна и напусна Русия, напомня БТА.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови