Бивш интернат става става арт академия

OFFNews 29 април 2016 в 08:33 2714 0

Международна академия за драматургично писане, наречена „Дом за непослушни“, ще има за първи път в България това лято. 

Новото събитие в културния календар на страната е насочено към всички, които се интересуват от творческия процес, залегнал в основата на филм, театрална пиеса или танцово представление. Дори тези, които считат, че радио пиесите са нещо отживяло, ще се убедят, че този жанр се развива и има своите съвременни наследници.

Академията ще се проведе от 23 юли до 6 август и програмата ще включва четири лекции и три практически пет-дневни ателиета.

Сред лекторите са известни имена от водещи европейски театри, университети, културни организации на Германия, Франция, Дания, България. Форумът ще започне в София с лекция на прочутия македонски драматург Горан Стефановски, автор на десетки текстове за театър, най-известните сред които са „Диво месо“ , „Двойно дъно“, „Татуирани души“ и „Черна дупка“ , поставяни с успех и в България. След това творческата лаборатория ще се пренесе във Велико Търново и село Габровци, като за основно място на обучителния модул е избрано...бивше ТВУ, днес превърнато в артистичен център „Дупини“. Отправна точка на всички работилници ще бъде именно историята на самата сграда за малолетни престъпници и случилото се в нея. Оттук идва и заглавието на форума – „Дом за непослушни“. Участниците ще нощуват в красивия Килифаревски манастир, а по-роматинтичните могат да отседнат в самата арт резиденция или да опънат палатка в двора й. 

Всички лекции и ателиета ще са на английски език, но ще бъде осигурен и преводач. В момента тече отворена покана за набиране на участници от страната и цяла Европа. Таксата за участие е от 100 до 160 според броя на ателиетата, в които ще се включи курсистът.Крайната дата за кандидатстване е 1 май 2016 г.

Организатори на събитието са Гьоте-институт - България, Френски институт - България, ОСАИК „36 маймуни” - София, Арт-група ДУПИНИ - Велико Търново и Арте Урбана Колектив – София. 

За повече информация и записване: http://sumscriptwritingcamp.weebly.com/

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови