'Берлинале' оттегля наградата си Алфред Бауер заради нацисткото му минало

OFFNews Последна промяна на 31 януари 2020 в 15:19 1465 0

Организаторите на Берлинале оттеглят една от най-престижните награди на кинофестивала, приза Алфред Бауер - на името на негов бивш директор, съобщава Франс прес.

Мярката беше предприета във връзка с появилата се в пресата разтърсваща публикация за нацисткото минало на Бауер, който е бил първият директор на кинофеста /1951-1876 г./. Това става броени дни преди старта на 20-и февруари на седемдесетото издание на Берлинале.

Според разследване на седмичника "Цайт" Бауер е играл важна роля в утвърждаването на филмовата политика на нацистите.

Изданието издири разобличаващи документи в националния архив, според които Бауер е бил отговорен служител в пропагандната машина, основана от един от най-близките министри на Адолф Хитлер, Йозеф Гьобелс.

Той е бил член на нацистката партия и активен участник в паравоенното ѝ формирование Щурмабтайлунг. Алфред Бауер е следял отблизо и е докладвал за действията на актьорите, режисьорите и другите представители на филмовата гилдия под контрола на Гьобелс.

В края на Втората световна война той се постарал да заличи всички следи от нацисткото си минало, като дори се изкарал противник на нацисткия режим. Бауер става директор на Берлинале при откриването му през 1951 година.

Наградата Алфред Бауер се присъждаше на кинотворби, откриващи нови перспективи за филмовото изкуство, припомня агенцията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови