Българско военно чудо: Небето над България (видео)

OFFNews 03 януари 2018 в 10:28 3980 0

Деветият епизод на поредицата „Българско военно чудо“ представя драматичната отбрана на българското небе през Втората световна война. Всички започва с включването на България на страната на Тристранния пакт във войната.

На 6 април 1941-ва година през българска територия германски войски навлизат в Югославия и Гърция, а България вече официално е част от войната и съвсем очаквано нападенията не закъсняват. Започват въздушни атаки над страната - бомбардирани са 25 населени места, загиват 115 души. Това е само началото.

С овладяването на стратегически италиански летища, Англо-американското командване отваря и възможността за преки въздушни удари върху Балканите. В последвалите бомбардировки над България загиват хиляди невинни хора, редица населени места са разрушени, а щетите възлизат на десетки милиарди. Планът на англо-американското командване е България да капитулира.

На 13 декември 1941 година София обявява символична война на САЩ и Великобритания под германски натиск, а последиците за родината ни са тежки. Многобройните победи на германските войски създават впечатлението, че войната е към своя край, а военните действия между 1941 и 1942 година се развиват далеч от България. Ситуацията в небето над България се променя рязко в края на септември 1943 година, когато с овладяването на основни италиански летища англо-американската авиация получава възможност да нанася удари по Балканите.

В този въздушен конфликт историята е отредила специално място за Димитър Списаревски, който прави първия въздушен таран в историята на българската авиация, жертвайки живота си. Отбранявайки небето над столицата, той сваля една и се врязва със самолета си в друга „летяща крепост”, като сваля и нея, но загива и самият той. „По-добре е да загинеш във въздуха и да разбере цял народ, отколкото да умреш и никой да не разбере…”, казва той в опит да надъха колегите си след гибелта на друг летец по-рано.

На 17 април 1944 година настъпва един от най-мрачните дни за българската авиация – „Черният Великден“. Примамени от съюзническите авиатори, българските пилоти се оказват неподготвени и в поредната въздушна битка загиват някои от най-опитните български летци. Въпреки това България не капитулира...

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови