Българските творчески съюзи искат 1% от БВП да отиде за култура

Писмото е адресирано до председателите на БСП, ДБ, ПП и ИТН

OFFNews 24 ноември 2021 в 15:57 1829 0

С отворено писмо, адресирано до партиите и коалиции, които водят преговори за съставяне на ново правителство, председателите на творческите съюзи в България поискаха увеличаване на парите за култура.

Писмото, подписано от председателите на Съюза на българските филмови дейци, Съюза на българските писатели, Съюза на артистите в България, Съюза на българските композитори, Съюза на българските художници, Съюза на българските архитекти, Съюза на българските журналисти, Съюза на българските музикални и танцови дейци и Съюза на българските преводачи, настоява да бъде достигнат 1 процент от БВП при финансирането на културата.

Ето текста на отвореното писмо:

ОТВОРЕНО ПИСМО ОТ БЪЛГАРСКИТЕ ТВОРЧЕСКИ СЪЮЗИ


Уважаеми дами и господа,

В продължение на откритото писмо на българските творчески съюзи до политическите партии по време на предизборните кампании през 2021г. с настояване за достигане на справедливо разпределение на финансирането в областта на културата в размер на 1% от БВП, което ще осигури началото на адекватна регулация на процесите в областта на културата, обръщаме внимание на лидерите на политически партии и делегираните от партиите участници в програмните разговори за съставяне на бъдещо коалиционно правителство на Република България, че очакваме от тях тази тема да бъде задължително условие за последващи разговори за програми и политики в областта на културата.

Две от участващите четири партии в настоящите разговори за съставяне на правителство заложиха това общо искане в официалните си партийни програми, а другите две в периода на предизборните си кампании категорично го подкрепиха.
Припомняме, че размерът на финансиране в областта на културата в България е най-нисък в географска Европа.

Ще наблюдаваме с внимание за спазването на заявените цели от партиите и се надяваме българската културна общност най-сетне да стане свидетел на отговорна държавна политика за съхранение на българската културна идентичност.

С уважение,

Милко Лазаров
Председател на Съюза на
българските филмови дейци

Боян Ангелов
Председател на Съюза на
българските писатели

Христо Мутафчиев
Председател на Съюза на
артистите в България

Любен Генов
Председател на Съюза на
българските художници

Арх. Тодор Булев
Председател на Съюза на
архитектите в България

Ценко Минкин
Председател на Съюза на
българските композитори

Снежана Тодорова
Председател на Съюза на
българските журналисти

Станислав Почекански
Председател на Съюза на
българските музикални и танцови дейци

Веселина Райжекова
Председател на Съюза на
преводачите в България

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови