Българският павилион от архитектурното биенале във Венеция може да се види в Топлоцентрала

OFFNews 31 януари 2024 в 15:15 1231 0

Топлоцентрала посреща българския павилион от архитектурното биенале във Венеция

Снимка Топлоцентрала посреща българския павилион от архитектурното биенале във Венеция

Топлоцентрала посреща българския павилион от архитектурното биенале във Венеция

„Топлоцентрала“ посреща българския павилион от архитектурното биенале във Венеция. Изложбата „Образованието е придвижване от мрак към светлина“ може да бъде посетена до 15 февруари, съобщават организаторите. По думите им във Венеция изложбата е разгледана от над 26 000 посетители.

„През последните 30 години населението на България намалява с бързи темпове. Заради обезлюдяването все по-малко деца посещават учебни занятия. Всяка година десетки училища затварят врати. Някои от сградите са ремонтирани и преустроени в жилища или хотели. Повечето от тях остават празни. Важно е все по-смело да показваме и заявяваме себе си пред света. И това да се случва с актуалността и изразния език на съвременната култура, която би могла да бъде и критична към настоящето. Ние не живеем на изолиран остров, при нас се отразяват процеси, които протичат в света и е важно да намерим начин да ги комуникираме през културата си“, коментира Владия Михайлова, куратор на галерия „Топлоцентрала-Куб“.

В „Топлоцентрала“ изложбата е адаптирана, като специално за показването в София е разработена нова част, показваща процеса на създаване и комуникиране на първоначалната идея. Изложбата показва моментното състояние на тези сгради, заснети от белгийския фотограф Александър Думарей. Тя търси отговори на въпроси за обезлюдяването, опазване на архитектурното ни наследство и как да се адаптираме към променящата се среда. Кураторите разширяват неговия обхват, като освен основната тема за изоставените училища представят и поглед върху процеса по изграждане му.

В търсене на отговори се включват с интервюта в изложбата Николай Панайотов, Георги Събев, Антонина Тритакова, Мартин Заимов, Георги Тошев, Ива Бонева, Янина Танева, Вера Димитрова, Пешо Петков, Маргарита Доровска и Ива Таралежкова.

Програмата към изложбата включва срещи с български и международни професионалисти в сферата, представяния, дискусионни панели. Събитията ще се състоят през февруари и март.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки