Българска пианистка спечели престижен конкурс в Букурещ

OFFNews 26 септември 2016 в 15:16 9974 1

Снимка Виктория Василенко/Фейсбук

Българката Виктория Василенко спечели престижния конкурс за пианисти "Джордже Енеску" в Букурещ, съобщи БНР.

23-годишната българка е първата българка, която достига до финала на състезанието в румънската столица и единствената жена, която е допусната до полуфинал тази година. Тя бе и единствената европейка сред тримата финалисти.

Такума Ишии от Япония спечели втората награда, а чилиецът Данор Кинтерос - трета.

Конкурсът "Джордже Енеску" 2016 беше в четири специалности: цигулка, виолончело, пиано и композиция.

Журито на клавирната категория бе водено от Габриел Тачино (Франция) и включваше още Дана Боршан (Румъния), Волфганг Манц (Германия), Питър Донохо (Великобритания), Алън Уайс (САЩ), Андрей Писарев (Русия).

Първата награда осигурява 15 000 евро и осигурява шанс за престижни участия.

Василенко спечели и специалната награда на Букурещката филхармония "Джордже Енеску" и диригента Джон Акселрод, с които тя изпълни Концерт за пиано и оркестър №1 от Йоханес Брамс на финала в неделя вечерта в прочутата концертна зала Атенеум в Букурещ.

"Скъпи приятели, много съм щастлива и горда да обявя първата и специалната си награда на Международното състезание "Джордже Енеску", секция пиано. Благодаря на всички ви за съобщенията и подкрепата. Истинската работа тепърва започва", написа Виктория в дневника си във Фейсбук.

Виктория Василенко е завършила Националното музикално училище "Любомир Пипков" - София при Антонина Бонева и проф. Стела Димитрова-Майсторова, учила е във Висшето училище "Кралица София" в Мадрид в класа на проф. Дмитрий Башкиров и в Международната академия за пианисти край езерото Комо в Италия. В момента е студентка в Нов български университет и ще продължи обучението си в престижния музикален колеж "Кралица Елизабет" в Брюксел, Белгия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови