Археолози откриха торс на божество в Хераклея Синтика

OFFNews 04 май 2018 в 13:11 4578 0

Откритата скулптура

Изящен 50-сантиметров торс на божество беше открит още в първите дни от подновените разкопки на Хераклея Синтика – Градът на македонските царе. Засега предположенията са, че вероятно става дума за мраморна римска скулптура на Аполон или на Хермес, екипът тепърва ще търси аналози.

„Главата липсва, но за нас е ценно и това, че по намереното можем да съдим за античната техника на изработката“, коментира ръководителят на обекта доц. д-р Людмил Вагалински.

Доц. д-р Людмил Вагалински на обекта.

Очакват се и други интересни находки през новия археологически сезон, след като проучванията на Хераклея Синтика в местността Рупите бяха възстановени на 30 април и ще продължат до края на май с финансиране от община Петрич. Екипът учени от Националния археологически институт с музей при БАН ще съсредоточи работата си в източната част от форума, около открита миналата година сграда. Дотук за нея е известно само това, че през V в. е била преустроена в раннохристиянска църква. Сградата е огледална на проучената вече гражданска базилика – вероятно съдебна палата за някогашното население на града.

Още подробности вижте ТУК.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!