Ара Маликян – любимият цигулар на Алмодовар и Саура

OFFNews 22 октомври 2018 в 15:58 1794 0

„Ара Маликян притежава инстинкт към музиката и цигулката, какъвто съм виждал единствено в най-големите виртуози. Когато хване цигулката и засвири, се потапя в музиката и нищо повече не го интересува. Той е нетипичен и виртуозен музикант, който си заслужава да бъде слушан отново и отново”.

Това казва големият испански режисьор Карлос Саура за Ара Маликян, като го снима в последния си филм „Хота: Отвъд Фламенкото“ .

Саура посвещава последната си творба, излязла на екран през 2016г, на традиционния танц „хота“, като за снимките се доверява на най-добрите испански и международни инструменталисти, певци и танцьори в това число виртуозния Ара Маликян.

Нежната цигулка на Ара звучи и в саундтрака на един от най-красивите филми за любовта „Говори с нея” (2002) на друг титан в киното Педро Алмодовар, а след това и в скандалния и автобиографичен „Лошо възпитание“ (2005).

„Просто бях там, а той имаше нужда от цигулар“, казва скромно Ара Маликян.

Испанските режисьори обичат характера и душата на неговата цигулка, като тя може да се чуе в музиката към филми на Мигел Абаладехо, Салвадор Гарсия Руис, Манане Родригес и Емилио Арагон.

Самата история на музиканта - ливанец по рождение и с арменска кръв, е като извадена от филм. Вече трета година той я разказва, обикаляйки света с турнето си „Невероятното пътешествие на една цигулка“.

Българската публика ще слуша Ара Маликян на 1 ноември в зала 1 на НДК. Организатор на концерта е компания BG Sound Stage. Билети се продават в системата на Ивентим и на касите на НДК.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови