Анулираха конкурса за роман на годината, ще се проведе отново

Рени Петрова 04 юни 2024 в 18:02 4099 1

Писателката Елена Алексиева

Снимка Фонд 13 века България

Писателката Елена Алексиева (вдясно) получава грамота от изпълнителния директор на фонда Бисера Йосифова

Във връзка с възникналата полемика относно връчването на годишната Национална литературна награда за български роман на годината от НДФ "13 века България" за романа "Вулкан" на Елена Алексиева, при оценката на който един от членовете на журито се оказа и редактор на романа, Фондът анулира процедурата по конкурса за книга на годината и реши той да се проведе повторно до края на годината – с жури в същия състав, но без доц. д-р Борис Минков.

Управителният съвет на заседание от 27 май е разгледал цялостно конкурса и е констатирал, че той е проведен организационно в съответствие с действащия статут на наградата. Установено е, че един от членовете на журито, въпреки подписаната декларация за конфликт на интереси, не е оттеглил присъствието си от състава на журито.

С оглед защита престижността на наградата и името на Фонда, както и предотвратяването на подобни казуси в бъдеще, УС обсъди и прие насоки за промени в Статута на наградата, които ще влязат в сила от 2025 г..

Управителният съвет на Фонд "13 века България" анулира процедурата по конкурса за книга на годината и реши той да се проведе повторно до края на годината – с жури в същия състав, но без доц. д-р Борис Минков.

Неговото място ще заеме експерт, който УС ще определи на заседанието си през юни 2024. На членовете на журито няма да се изплати хонорар за участието им в предходните заседания, предвид споделената отговорност, която всеки от тях носи, по отношение възникналата ситуация.

Журито ще проведе нови заседания, на които ще разгледа отново кандидатстващите романи, ще излъчи номинираните и ще определи кой от тях печели наградата за роман на 2024 година.

На Изпълнителния директор на НДФ „13 века България“ е възложено да предприеме действия за променя в статута на наградата, които ще се внесат за обсъждане и одобрение от Управителния съвет.

Те включват мерки за предварителен контрол относно административна допустимост; промяна на начина на обявяване състава на журито, чиито заседания ще бъдат достъпни онлайн в реално време.

Независимо от бъдещите промени в статута, Фондът подчертава, че наличието на конфликт на интереси в действията на едно и също лице се състои в едновременното наличие на частен и публичен интерес, в процеса на реализация на обществено значима изборна дейност, каквато е журирането.

Фондът заявява, че и занапред ще защитава доброто име на организацията, както и престижа на конкурса за Националната литературна награда за български роман на годината, който през десетилетията изгради заслужен авторитет.

В началото на май романът на Алексиева спечели престижната награда, но се оказа, че един от членовете на журито се оказа и редактор на романа. Авторката реши да върне наградата.

Елена Алексиева бе гост и в подкаста на OFFNews, където заяви, че Минков е професионалист. 

"Единственото, което искам да подчертая, е убедеността си в професионалните качества и морала на Борис Минков, който е редактор на романа и член на журито. Сигурна съм, че в своите действия и решения той е бил напълно добросъвестен. За съжаление това не отменя допуснатите груби нарушения. Те обаче няма как и не следва да бъдат приписвани индивидуално на членовете на журито, тъй като проблемът е доста по-дълбок", добави още тя.

    Рени Петрова

    Рени Петрова завършва специалност "Социална педагогика" в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Присъединява се към екипа на OFFNews.bg през 2019 г.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови