Американски художник представя дивана на Борисов и живота на мутрите в изложба в Пловдив

OFFNews 06 февруари 2023 в 14:30 8792 5

Аарон Рот

Снимка Сариева

Аарон Рот

24-годишният художник от Лос Анджелис Аарон Рот представя самостоятелната си изложба в галерия "Сариева", Пловдив, на 10 февруари от 18:00 ч.

Младият автор живее в България от 12-годишен, а творчеството му е повлияно от "чалга" културата и естетиката на новобогаташите. Чужденецът прави паралели с културата на масите в САЩ като преоткрива иронично българския бит, с фокус върху народопсихологията на „богатите бедни“ и „бедните богати“. Рот представя типичната за нашите ширини естетика на "мутробарок" или "мутра-елит", изобразявайки символите на тукашните представи за лукс - кожа, злато, пистолети, скъпи коли, маркови придобивки.

Авторът не се интересува само от тази особена балканска мода, но и от истините за корупцията, политиката и социалния ред, които те прикриват, и ги смята за универсален пример за случващото се в света днес. Творбите му са пряко свързани със суровата политическа действителност, която ни заобикаля години наред, и не се страхуват да назоват конкретни имена или ситуации. Платното „Диванът на Боби“ на пръв поглед изобразява близък план на кожен диван. Художникът споделя, че в действителност е нарисувал дивана, който бившият премиер на България, Бойко Борисов, е имал в кабинета си. За Рот този диван символизира мафията в политиката и наскоро разкритите корупционни схеми, свързани с инвестициите в инфраструктура на бившето правителство.

В изложбата могат да бъдат отрити още подобни препратки към действителни личности, като бургаския бизнесмен и политик Бенчо Бенчев и любимият дизайнер на новобогаташкия елит Филип Плейн.

Откриването на "Бейж" ще е на 10 февруари от 18:00 часа в галерия "Сариева" в присъствието на автора. Всички посетители са поканени на афтър парти с музика, подбрана от Рот, от 20:00 ч. в artnewscafe. Изложбата ще продължи до 31 март. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2073

5

Johnny B Goode

06.02 2023 в 20:11

Красимирчо а ти от ******* ли си, че като един Матросов се хвърляш да защитаваш дивана на вожда?
Или да?
Имало и картина с оранжевия презерватив, да знаеш.

22548

4

dolivo

06.02 2023 в 19:02

Добър ден, тролчик

22548

2

dolivo

06.02 2023 в 17:54

Ти прочете ли статията, тролчик?

Ще разбереш за мутро-барока, в чийто стил ти е вероятно черепа отвътре зографисан, че да ръсиш платените си бълвочи тъй гладко