90 години от рождението на Йордан Радичков

OFFNews 24 октомври 2019 в 11:25 3318 0

"Човек трябва да е убеден, че има огромни сила и енергия у себе си, че може да хване целия свят ей тъй, в шепата си, че вода да пусне. И колкото повече съхрани това безумие, този оптимизъм и огромна вяра — толкова по-дълго ще съхрани себе си. Естествено, животът взема ръбовете, позаглажда, както се заглаждат речните камъни, но колкото по-дълго е това единоборство с всичко, което се изпречва по пътя му, толкова по-далеко стига човекът." 

С множество прояви днес в Берковица ще бъде отбелязана 90-годишнината Йордан Радичков. Единственият български писател, номиниран два пъти за Нобелова награда за литература, е роден в близкото село Калиманица и е завършил училище в Берковица.

Официално честване в културен център "Йордан Радичков", среща с актрисата и негова снаха Мария Статулова, изложба с рисунки на деца "Приказните герои на Йордан Радичков" и представяне на архивен филм на БНТ, посветен на писателя, ще почетат годишнината от неговото рождение. 

В честването са включени и други прояви - тази вечер в къщата музей на Иван Вазов в Берковица ще бъде представена книгата "През февруари при бащата на януари" на Юрий Йорданов, който сам ще гостува в Берковица, а утре ще бъде открита изложба с маски на радичкови герои, направени от ученици от Берковица.

На 30-и октомври от 19 часа на театралната сцена на Столична библиотека най-обичаното представление на Йордан Радичков ще бъде представено пред гости и жители на столицата по повод 90 години от рождението на автора. Специално за софийската публика ще пристигне самодейната трупа от село Антон, която ще представи своята интерпретация на пиесата „Суматоха“.

„Ден на Радичков“ отбелязва Столичен куклен театър в събота – 26 октомври със спектакъла „Ние, врабчетата“ – от 12.30 и 17.00 ч., като второто представление с юбилейния номер 150 е посветено на рождения ден на писателя.

Почетни гости на представлението ще бъдат наследниците на писателя – неговата дъщеря и син, както и внуците му. „Подаръкът“ на Столичен куклен театър към тях ще бъде специалното участие на деца от Лятната театрална школа в спектакъла. Те ще излязат на сцената заедно с актьорите и ще се включат със свои кукли във финала на „Ние, врабчетата".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови